Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Trusnově vyměnili Avii za zářivě červený Renault z dílen firmy MOTO-TRUCK CZ

V polovině srpna roku 2020 oslavila jednotka SDH Trusnov nový přírůstek do rodiny. Stal se jím devítimístný dopravní automobil Renault Master z dílny společnosti MOTO-TRUCK CZ, který nahradil dosluhující Avii.

Automobil je poháněn vznětovým motorem o objemu 2,3 litrů a výkonu 99 kW, který je přenášen šestistupňovou manuální převodovkou na přední nápravu.

V kabině osádky nalezneme celkem 9 sedadel, přičemž druhá řada je orientována proti směru jízdy. Tento způsob osazení zvyšuje objem nákladového prostoru a zároveň umožňuje montáž praktického skládacího stolku. Povrch sedadel druhé a třetí řady je pro snazší údržbu vyroben z omyvatelného materiálu.

Dostatek úložného prostoru v kabině zajišťují dvě police za třetí řadou sedadel a čtyři úložné boxy pod druhou a třetí řadou.

Dobře dostupné jsou pro osádku ruční radiostanice Hytera TC700P a svítilny TRIO 550, jejichž nabíjecí stojany nalezneme v polici za poslední řadou sedadel. Na stejném místě jsou umístěny také magnetické kloubové světlomety, batoh se zdravotnickým materiálem, odpovídající lékárničce velikosti III a na stěně připevněná dvě kladívka pro rozbíjení skel a řezání pásů.

Kabina osádky je od nákladového prostoru oddělena pevnou přepážkou a vytápěna topením o výkonu 4kW nezávislým na chodu motoru. O spojení s operačním střediskem se stará analogová vozidlová radiostanice Hytera MD785i.

V nákladovém prostoru se nachází demontovatelná vestavba. Dva výsuvné prvky, každý o nosnosti 200 kg, umožňují přepravu evakuačních zavazadel, ale jsou také upraveny pro ukotvení požární stříkačky PS-12, elektrocentrály a dalšího vybavení.

Police na pravé straně je uzpůsobena mimo jiné pro uložení plovoucího čerpadla. Nad ní se nachází regál pro přepravu hadic a další police pro uložení armatur či jiných technických prostředků.

Přeprava výše zmíněného vybavení je možná pouze za předpokladu, že počet přepravovaných osob bude snížen tak, aby nebyla překročena celková maximální nosnost 3 500 kg.

Na střeše vozidla se krom světelné rampy modré barvy nachází střešní nosič vybavený úchyty pro ukotvení savic či nastavovacího žebříku.

V zadních rozích střešního nosiče jsou umístěny dvě dvojice modrých predátorů, které zajišťují vykrytí 360° viditelnosti zvláštního výstražného zařízení. Pro snadnější manipulaci s uloženým materiálem je umístěna v zadním levém rohu rolna. Žebřík na pravých zadních dveřích umožňuje pohodlný přístup na pochozí střechu.

Osvětlení okolí vozidla zajišťují tři LED světla – dvě po bocích vozidla a jedno osvětlující záď automobilu. Kabina i nákladový prostor je rovněž vybaven LED pásky.

Na celkově zaplacené částce 1 245 000 Kč se kromě obce Trusnov podílelo částkou 450 000 Kč GŘ HZS ČR, respektive Ministerstvo vnitra a částkou 300 000 Kč zadotoval nákup nového automobilu rovněž Pardubický kraj.

Sdílet