Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Povodně opět trápí velkou část naší republiky

Velkou část naší republiky opět trápí vydatné deště a s nimi spojené záplavy. V této souhrnné zprávě jsou aktuální informace od tiskových mluvčí HZS.

AKTUALIZACE 16:00

Zpráva HZS Jihomoravského kraje

V několika okresech Jihomoravského kraje dnes hasiči vyjížděli k čerpání nebezpečných lagun a zatopených sklepů.

Na Hodonínsku sklep rodinného domu čerpali v Jurovského ulici v Kyjově. V Bohuslavicích u Kyjova nasadili čerpadlo k likvidaci zhruba půl metru hluboké laguny, která hrozila rozlitím do sklepa sousedního domu. Další sklepy čerpali v Následlovicích a v ulicích Baráky a Slovácká v Rohatci.

Na Vyškovsku hasiči pokračují v v čerpání zatopených sklepů a kotelen ve Slavkově, Hodějicích, Brankovicích, Heršpicích a Křenovicích. V Bučovicích hasiči vyjeli k úklidu komunikace od nánosu bahna.

Na Blanensku hasiči prokopáním odtokového kanálu uvolňovali jez v Doubravici nad Svitavou. Ve Svitávce hasiči vyjeli k čerpání zatopeného koupaliště. V okresním městě hasiči z jednotky Správy železniční dopravní cesty vyjeli k čerpání vody ze zatopeného podchodu na nádraží.

V Židlochovicích na Brněnsku dobrovolní hasiči společně s potápěči čistili a uvolňovali nefunční propust u mostu přes Svratku.


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



AKTUALIZACE 15:00

Zpráva HZS Zlínského kraje

Během noci nedošlo k žádným mimořádným událostem a urgentním zásahům. Hasiči si tak mohli odpočinout po velmi náročném dnu, který byl poznamenán rekordním počtem organizovaných výjezdů a zásahů v celém Zlínském kraji.

Od ranních hodin začali hasiči znovu najíždět do postižených obcí a znovu pomáhali především s čerpáním vody ze zaplavených sklepů a obytných přízemí. Prioritou zůstává zvládnutí několika hlavních zaplavených oblastí: Pravčice – čerpání velké laguny u obce, Kroměříž – čerpání vody u Wolfova splávku, Zdounky – čerpání vody asi z 30 domů, Otrokovice – čerpání vody z kanalizace u průmyslové zóny a Kunovice na Uherskodradišťsku – čerpání vody asi z 40 domů.

Na některých místech je technika hasičů nasazena nepřetržitě třetí týden a dochází k poruchám čerpadel. Ta jsou nahrazována další technikou hasičů. V kraji nadále pracuje jediné velkokapacitní čerpadlo hasičů z Jihomoravského kraje, které čerpalo v Otrokovicích a bude přesunuto do Kunovic.

V ranních hodinách se ještě na celém úseku toku řeky Moravy ve Zlínském kraji držel III. stupeň povodňové aktivity – ohrožení, ale s klesající tendencí.

09:00
Velkokapacitní čerpadlo se přesunulo z Otrokovic do Kunovic na Uheskohradišťsku, kde před devátou hodinou začalo čerpat vodu ze zaplavené oblasti. Do Kunovic přijela také psycholožka HZS Zlínského kraje, která se snaží se svými kolegy z psychosociálních týmů řešit těžký dopad povodní na psychiku místních lidí.

HZS Zlínského kraje už druhý den organizuje pomoc v postižených oblastech, kam směřují vysoušeče, teplovzdušné panely, pytle a další vybavení. Spojujeme síly s charitativními organizacemi, soukromými firmami i dobrovolníky.

11:00
Velkokapacitní čerpadlo nasazené v Kunovicích se asi po devadesáti minutách čerpání zastavilo. Došlo pravděpodobně k prasknutí hlavy motoru. Okamžitě byly povolány další posilové jednotky dobrovolných hasičů z okolí s čerpadly.

13:00
Intenzivním čerpáním vody se podařilo snížit hladinu vody zaplavené obydlené části v Kunovicích. Už je možné začít v některých zaplavených domech s čerpáním vody ze sklepů a garáží. Na místě pracují psychologové hasičů i policie. Pracuje zde také tým Charity a ADRA, který provádí průzkum potřeb jednotlivých rodin.

14:00
Krajské operační středisko HZS Zlínského kraje a operační středisko Generálního ředitelství HZS ČR se dohodly na vyslání posilových povodňových odřadů. Do Zlínského kraje tak míří povodňový odřad HZS Plzeňského kraje s velkokapacitním čerpadlem a sérií malých odvodňovacích souprav, a dále povodňový odřad HZS Jihočeského kraje s dalším velkokapacitním čerpadlem. Do Kunovic na Uherskohradišťsku míří také posilové jednotky dobrovolných hasičů ze Zlínska a Vsetínska. V tuto chvíli v Kunovicích zasahuje celkem šestnáct jednotek hasičů.

den / okresKMUHVSZLkraj
do 08:00 hod.
3.6.
14117
2.6.37432276178
3. 6. 2010 – přehled výjezdů a zásahů hasičů, průběžně aktualizujeme…
časokr.místojedn.úkol
09:13UHUherský BrodSDHčerpání vody
09:08ZLOtrokoviceHZSPčerpání vody z podchodu nádraží
08:47ZLZlínHZSčerpání vody
08:28KMKroměřížHZSčerpání vody
08:06ZLLuhačoviceSDHčerpání vody
07:55VSVsetínHZSodstranění nebezpečných stromů a naplavenin
07:54UHUherský BrodHZSčerpání vody
07:26UHDrslaviceSDHčerpání vody
07:19KMKoryčanySDHčerpání vody
07:06UHUherský BrodHZSčerpání vody
06:54UHSadyHZSčerpání vody
04:04ZLZlínHZSčerpání vody z krajské nemocnice, úrazová ambulance

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


AKTUALIZACE 13:50


Generální ředitelství HZS České republiky dnes vyslalo na pomoc zaplavené Moravě povodňový odřad HZS Jihočeského kraje. Odřad vyjede z Českých Budějovic okolo 15 hodin. Tvoří jej čtyři příslušníci HZS Jihočeského kraje z územního odboru České Budějovice a čtyři příslušníci územního odboru Jindřichův Hradec. Jihočeští hasiči vezou na Moravu mobilní čerpací stanici s příslušenstvím a dalších 14 čerpadel. Místo určení našeho odřadu zatím není známo.


AKTUALIZACE 13:15


Zpráva HZS Moravskoslezkého kraje



Během včerejšího povodňového dne hasiči v Moravskoslezském kraji vyjeli cca 300 x. Dnes do 12:00 je to celkem 50 výjezdů – hlavně čerpání vody z přízemí a sklepů RD, vodních lagun, chodníků, snad s výjimkou bruntálského okresu (tam dnes zatím 1 výjezd k čerpání vody) všude, ve všech zbývajících 5 okresech.

Na pomoc Moravskoslezskému kraji přijeli včera večer kolegové ze dvou krajských hasičských záchranných sborů z Čech – odřady z HZS Ústeckého kraje a z HZS Středočeského kraje. Vybaveny jsou velkokapacitními mobilními čerpacími soustavami, které se již osvědčily v našem kraji po první vlně povodně před dvěma týdny. „Ústečáci" jsou dnes nasazeni na Opavsku (Píšť, pak Opava-Kylešovice), „Kladeňáci" v Petrovicích u Karviné.


Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje



Řeky na Vysočině nehrozí, krajský povodňový štáb však situaci monitoruje

Na Vysočině se aktuální hladiny řek pohybují mezi stavy bdělosti a pohotovosti (I. a II. stupeň). „Nejvyšší povodňový stupeň, tedy ohrožení, na profilu Borovnice na řece Svratce, byl dosažen o půlnoci ze středy na dnešek. Po 9:00 hod. řeka již klesla opět na II. stupeň. Pracovní štáb povodňové komise kraje Vysočina je ve spojení s vodoprávními úřady obcí s rozšířenou působnosti a vodohospodářskými dispečinky a 24 hodin monitoruje aktuální vývoj počasí,“ informoval člen povodňové komise kraje Vysočina Petr Bureš.

Současný stav:

I. stupeň povodňové aktivity byl během předešlých 24 hod. dosažen na:Sázava ve Světlé nad Sázavou (trvá), Borovský potok ve Stříbrných Horách (zrušeno), na Trnavě v Červené Řečici (zrušeno), na Želivce v Poříčí (stále trvá a mírně stoupá), na Oslavě v Dolních Borch (trvá), na Balince v Balinách (zrušeno), na Oslavě pod vodním dílem Mostiště (trvá), na Svratce v Dalečíně (trvá), na Sázavě v Havlíčkově Brodě (trvá)

II. stupeň povodňové aktivity byl během předešlých 24 hod. dosažen na: Šlapánce v Mírovce (nyní mírně klesá), na Bílku v Chotěboři (nyní již I. stupeň), na Sázavě v Chlístově (mírně klesá), na Doubravě v Bílku (nyní již I. stupeň, stále klesá), na Želivce pod vodním dílem ve Vřesníku (stále mírně stoupá)

III. stupeň povodňové aktivity byl na Vysočině dosažen v noci na Svratce v Borovnici (nyní již II. SPA).

Hasiči v kraji během včerejšího dne a dnešní noci vyjížděli ke zhruba dvěma desítkám události v souvislosti s počasím. „V převážné většině případů se jednalo o čerpání vody ze zatopených sklepů u rodinných domů. Nejčastěji jsme zasahovali v oblasti Žďárska, ale ani ostatní části kraje se neobešly bez pomoci hasičů. Situace však nebyla nijak mimořádná,“ uvedl Drahoslav Ryba, ředitel Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina.

Jitka Svatošová
tisková mluvčí
Povodňové komise kraje Vysočina

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS kraje Vysočina

Déšť na jihu Čech

Od včerejšího odpoledne až do dnešního rána vyjely jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů HZS Jihočeského kraje v souvislosti se silným deštěm k více než dvěma desítkám událostí. I přes tento počet výjezdů je možné říci, že situace nebyla dramatická. V naprosté většině událostí hasiči pouze monitorovali zvýšené hladiny řek či odstraňovali z koryt řek a z blízkosti mostů překážky, které by mohly způsobit vylití vody. Klasické čerpání vody jednotky prováděly ve čtyřech případech.

Nejvíce práce měli jednotky požární ochrany na Českobudějovicku, dále pak na Prachaticku a Strakonicku.


Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje 


Královéhradečtí hasiči opět vyjeli na pomoc do zaplavených oblastí na Moravě

Šestičlenný povodňový odřad Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje vyjel včera 2. června 2010 v šest hodin v podvečer na pomoc do zaplavených oblastí na Moravě. Hasiči na místo vyrazili s velkokapacitním čerpadlem Sigma, které dokáže přečerpat až 700 litrů vody za sekundu. Podle pokynu Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky zasahují hasiči z Hradce Králové v Troubkách na Přerovsku. Od desáté hodiny večer odčerpávají velké množství vody ze zaplavených částí.


por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje



Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje zasahoval během dne

Hasičské jednotky během včerejšího odpoledne, večera a dnešního rána odstraňovaly v celém kraji spadlé stromy a větve. Například v Litoměřicích spadla v ulici Kosmonautů větev na auto, v Lovečkovicích větev na vozovku. V Děčíně mimo jiné jednotka prorážela ucpaný kanál na novém mostě, protože tam stála voda. Na Chomutovsku v obci Výsluní strom na vozovce, strom na telefonním kabelu ve Vysoké Peci, strom přes cestu v Prunéřově. Na Mostecku jednotky upevňovaly uvolněné plechy na střeše v Litvínově. Na Žatecku odstraňovala jednotka stromy z vozovky u Postoloprt.


por. Ing. Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje

Dne 2 červa 2010 v souvislosti s se silnými dešti vyjížděli profesionální a dobrovolní hasiči z Olomouckého kraje v souvislosti s protipovodňovými opatřeními celkem ke 122 událostem, při nichž řešili technické pomoci :

53 událostí spojených s čerpáním vody z níže položených míst, ohrožených objektů zajišťujících chod infrastruktury a obytných objektů , dále sklepů v těchto objektech

37 událostí spojených s odstraňováním překážek bránících odtoků vody na vodních tocích, mostech, příkopách a kanalizačních vpustích a ucpaných místech naplaveným materiálem

24 událostí pytlování písku a stavění protipovodňových hrá­zí

17 případů monitoringu vodních toků v obcích a splavů půdy do obcí

2 události spojené s evakuací zvířat,

Nasazení jednotek hasičů HZS Olomouckého kraje:

2.6. 2010 ke 20.00 hodině :

Celkem nasazeno 51 hasičských jednotek 278 hasičů z toho :

Jednotek dobrovolných hasičů 39

Jednotek HZS 10

Jednotka HZS SŽDC 1

Jednotka HZS ČR Záchranný útvar Hlučín 1

Nasazení jednotek 2.6. 2010 v okresech :

Olomouc Prostějov Přerov Šumperk

Jednotek dobrovolných hasičů 7 9 20 3

Jednotek HZS 6 2 2

Jednotka HZS SŽDC 1

Jednotka HZS ČR Záchranný útvar Hlučín 1

3. 6. 2010 k 6.00 hodin :

Celkem nasazeno 32 hasičských jednotek 131 hasičů z toho :

Jednotek dobrovolných hasičů 27

Jednotek HZS 3

Jednotka HZS SŽDC 1

Jednotka HZS ČR Záchranný útvar Hlučín 1

Nasazení jednotek 3.6. 2010 v okresech :

Olomouc Prostějov Přerov Šumperk

Jednotek dobrovolných hasičů 3 7 14 3

Jednotek HZS 2 1

Jednotka HZS SŽDC 1

Jednotka HZS ČR Záchranný útvar Hlučín 1

III .stupně povodňové aktivity vyhlášeny :

2.6. Na vodním toku Bečva v úseku od ústí do Moravy až po Lipník n.B. vyhlášen v 16.46 hodin III.SPA

2.6. ve 23.25 dosažení III.stupně SPA v Moravičanech.

Obec Troubky 2.6 .

Práce k zajištění obce před povodní:

– Povodí Moravy provádí práce, nahrnování hlíny, zpevňování hrází,

– zajištěn náhradní zdroj pro případ výpadku proudu na přečerpávací stanici v obci,

– přečerpávání vody z odvodňovacího kanálu sbory dobrovolných hasičů Brodek u Př., Buk,

Dřevohostice, Klenovice, Kokory, Vlkoš, Ivaň, Dolany, Nenakonice, Rokytnice,

– ČOV – čerpání pomocí velkokacitního čerpadla (HZS Hradec Králové),

– obytné objekty nejsou zatopeny

Zasedání povodňové komise Olomouckého kraje a komisí v obcích s rozšířenou působností :

Přerov, Lipník nad Bečvou, Hranice.


Ing. Jaroslav Hrubý
pověřen podáváním informací
HZS Olomouckého kraje

Samá voda je i v Libereckém kraji

Ve středu 2. června 2010 v průběhu večerních hodin vyjely jednotky požární ochrany celkem k 8 událostem způsobených mírným, ale vytrvalým deštěm:

V 17:54 hodin započala dobrovolná jednotka z Chotyně s pytlováním písku.

Od tři čtvrtě na sedm večer hasiči v Mníšku u Liberce monitorovali situaci na říčce Jeřici. Ve 22:19 hodin byl dosažen III. stupeň povodňové aktivity a bylo započato s přípravou pytlů na ochranu mateřské školy.

Ve dvou případech zasahovali hasiči v Hrádku nad Nisou. V 19:33 hodin místní dobrovolníci pytli s písku zabránili dalšímu vnikání vody do sklepa rodinného domu z přetížené kanalizace a již vniklou odčerpali. Ve 20:36 hodin drážní profesionální hasiči odčerpávali vodu z podchodu u nádraží.

V obci Višňová na Frýdlantsku byl ve 21:15 hodin vyhlášen II. stupeň povodňové aktivity. S pytlováním písku a rozvozem pytlů přijeli místním dobrovolným hasičům pomoci kolegové z Frýdlantu, Pertoltic a profesionální hasiči HZS LK ze stanice Raspenava.

K odčerpání sklepa rodinného domu v Raspenavě byli ve 21:40 hodin povoláni místní dobrovolní hasiči.

Stejnou situaci byli nuceni řešit od 22:14 hodin dobrovolní hasiči z Frýdlantu v Albrechticích u Frýdlantu.

K poslednímu středečnímu zásahu byli ve 22:34 hodin povoláni do svého města dobrovolní hasiči z Hejnic.


kpt. Ing. Radek Vojík
oddělení IZS a řízení JPO
HZS Libereckého kraje


Povodňová zpráva z Pardubického kra­je


Hasiči Pardubického kraje od 2. června 18 hodiny do 3. června do 9 hodin zasahovali u 23 událostí. Zejména se jednalo o výjezdy, kdy bylo nutné odčerpat vodu ze zatopených sklepů, vyčistit ucpané kanálové vpusti, ale také odstraňovat popadané stromy.

Hasiči z Litomyšle museli ve večerních hodinách pomocí trhacích háků odstranit naplavené dřevo z pod mostku v Zahájské ulici. Voda přetékala přes hráz rybníka Starka. Rybáři byli nuceni přivřít stavidlo. Dále bylo nutné monitorovat situaci ve Strakově.

V Opatově jednotky plnily pytle s pískem. Pytlová hráz byla vystavěna okolo dvou domů, které ohrožovala voda.

Ze Skutče putovalo 200 pytlů do Zaječic, kde voda ohrožovala jeden rodinný dům. Ve Vranové Lhotě byl střelmistrem z Chrudimi proveden odstřel břehu potoka, aby nedošlo k zatopení obce. V noci se začala zvedat hladina řeky Chrudimky, a tak v 0.43 hodin bylo nutné otevřít splav v Hlinsku, aby nebyla vyplavena část Hlinska. Jelikož nebylo možné otevřít stavidla ručně museli hasiči použít hydraulické vyprošťovací zařízení.

Ve 4.55 hodin zasahovali hasiči na železniční trati z Linhartic na Radkov, kde spadl strom přes trať a poškodil projíždějící osobní vlak. V Hrušové jednotky odčerpávaly vodu z několika zatopených sklepů.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje


Celková zpráva GŘ HZS


Činnost kolem květnových povodní zdaleka neskončila a hasiči během prvních červnových dnů vyjíždějí do terénu právě kvůli další velké vodě. Během druhého červnového dne hasiči poskytli 931 technických pomocí s převážnou většinou spojených s povodněmi.

V Moravskoslezském kraji stále probíhají likvidační a obnovovací práce. Po nočních srážkách byly v nejvíce postižených oblastech nasazeny jednotky požární ochrany (PO) a Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín. Jednotky PO zasahovaly celkem u 315 událostí. V kraji bylo evakuováno 63 osob, zachráněno 11 osob a 30 osob nouzově ubytováno. Na území kraje jsou monitorovány sesuvy půdy.

V kraji Zlínském došlo po nočních srážkách k rozvodnění menších toků. V městě Otrokovice bylo nasazeno velkokapacitní čerpadlo MČS 50 ( mobilní čerpací stanice) z Jihomoravského kraje. Jednotky PO čerpaly zatopené sklepy a odstraňovaly následky povodně. V kraji bylo evakuováno 12 osob a 1 osoba zemřela v souvislosti s povodní.

V kraji Olomouckém došlo po nočních srážkách k rozvodnění menších toků. V podvečerních hodinách došlo k narušení hráze u obce Troubky. Na její opravě a dostavbě se podílely jednotky PO, ZÚ HZS ČR Hlučín a Armáda ČR. V obci bylo nasazeno velkokapacitní čerpadlo ČMS 400 z Královéh­radeckého kra­je.

V kraji Jihomoravském došlo po nočních srážkách k rozvodnění toků. Lokální záplavy postupně likvidovaly jednotky PO. Na řece Moravě byly dosaženy 3. stupně povodňové aktivity (SPA).

V kraji Pardubickém došlo k vzestupu hladin toků po déle trvajících srážkách. V podvečerních hodinách bylo vydáno z pohotovostních zásob 200 protipovod­ňových pytlů do obce Zaječice. 3. SPA dosáhla řeka Novohradka u obce Luže.

V kraji Libereckém došlo v nočních hodinách k vzestupu hladin toků. Na řece Smědá v Předlánce došlo k dosažení 3. SPA. V kraji Vysočina byl vyhlášen 3. SPA v obci Borovice na řece Svratce. K vzestupu hladin toků docházelo i v kraji Plzeňském a Jihočeském. Stavy jsou většinou na 1. SPA, místy však dosáhly 2. SPA a ojediněle 3. SPA. K ranním hodinám docházelo již ke kulminaci či poklesu hladin toků.

Hejtmany jsou vyhlášeny stavy nebezpečí ve třech krajích

V Jihomoravském kraji od 2. 6. 2010 do 11. 6. 2010

Moravskoslezský kraj od 18. května 2010, 21:30 hodin do 17. června 2010, 21:30 hodin pro část území vymezeného ORP Bohumín, Český Těšín, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Hlučín, Jablunkov, Karviná, Kravaře, Nový Jičín, Orlová, Ostrava, Třinec. Rozšíření vymezeného území ode dne 31. 5. 2010 (12:00 hodin) na obce Bruntál, Krnov, Frenštát pod Radhoštěm, Kopřivnice, Opava a Rýmařov.

Ve Zlínském kraji od 2. 6. 2010 do 13. 6. 2010

Pomoc českých hasičů v Polsku stále trvá

Česká republika na žádost Polské republiky vyslala povodňové odřady na likvidaci následků povodní. V současné době v Polsku zasahují odřady HZS Ústeckého kraje, ZÚ HZS ČR Hlučín, HZS Olomouckého kraje a odřad sloučený z příslušníků HZS Středočeského kraje a ZÚ HZS ČR Hlučín. Činnost hasičů se týká odčerpávání vody z lagun pomocí velkokapacitních čerpadel.

Jednotky požární ochrany vyjely dne 2. 6. 2010 k 1068 událostem.

Na jejich likvidaci se podílelo 1473 jednotek požární ochrany , z toho 504 jednotek HZS ČR. Struktura zásahové činnosti: 35 požárů, 63 dopravních nehod, 16 úniků látek, 931 technických zásahů a 22 planých poplachů.

Celkový počet událostí je o 270 % vyšší oproti dlouhodobému průměru ( dlouhodobý průměr je 289 událostí denně)


kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR


-swo-

Sdílet