Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Červeného Kostelce – cvičení Rozkoš Rescue 2010

Ve dnech 22.4 –25.4. 2010 se konalo celorepublikové cvičení pro záchranáře Rozkoš Rescue 2010. Cvičení se zúčastnilo 37 týmů rozdělených do dvou kategorií. Kategorie profesionální, ve které soutěžili studenti oboru zdravotnický záchranář a pracovníci záchranných služeb.

Ve dnech 22.4 –25.4. 2010 se konalo celorepublikové cvičení pro záchranáře Rozkoš Rescue 2010. Cvičení se zúčastnilo 37 týmů rozdělených do dvou kategorií. Kategorie profesionální, ve které soutěžili studenti oboru zdravotnický záchranář a pracovníci záchranných služeb a kategorie dobrovolných týmů, složená převážně z dobrovolníků ČČK a VZS ale i Armády ČR a Policie ČR.

Hasiči z SDH Červený Kostelec – město (JPO II) se svou technikou již tradičně pomohli pořadatelům jako komparsisté utvořit podmínky srovnatelné s reálnými zásahy.

V pátek byla pro zdravotníky připravena noční etapa, ve které byla simulována hromadná dopravní nehoda 7 automobilů. Soutěžící měli možnost si vyzkoušet zásah u hromadného neštěstí v součinnosti se všemi složkami IZS ve velmi reálných a nelehkých podmínkách. Hlavním úkolem bylo nejen správně vytřídit a ošetřit zraněné, ale i zvládnout a zorganizovat všeobecný chaos a odsun raněných.

V sobotu náš sbor spolu s Městskou policií zajišťoval kompars u dopravní nehody. Druhým stanovištěm, které hasiči z Červeného Kostelce připravili, byl úkol nazvaný „lano“. V tomto úkolu byly soutěžící týmy zdravotníků uvedeny do situace, kdy je na mostě zastavil „výškový pracovník-natěrač“ a požádal je o pomoc – pod mostem v řece na šlapadle leží muž který se nehýbe a nereaguje. Vzhledem k tomu, že nebyla jiná možnost jak se k postiženému dostat, než slanit z mostu, výškový pracovník nabídl záchranářům, aby k muži na šlapadle slanili po jeho laně. Poté, co byl jeden ze záchranářů vystrojený, se za pomoci svých kolegů , kteří ho jistili druhým lanem spustil z mostu k postiženému. K překvapení všech zjistil, že pouze probudil spícího rybáře.

Toto stanoviště bylo vytvořeno především proto, aby si záchranáři mohli vyzkoušet méně obvyklou aktivitu, se kterou se v praxi běžně nesetkají. S ohledem na to byli z týmů vybíráni adepti, kteří ještě nikdy neslaňovali, aby využili příležitosti vyzkoušet si pocity při volném visu. To, že záchranáři nebudou se slaňováním mít větší problémy jsme předpokládali, ovšem i přes to nás jejich zručnost mile překvapila. Pouze poslední tým předvedl nečekanou akci, kterou můžete zhlédnout ve videu.

pro POŽÁRY.cz
Jiří Škoda
SDH Červený Kostelec – město
www.sdhck.cz

-miw-

Sdílet