Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Společnost KOMS Mělník rozšiřuje svou nabídku produktů o profesionální kamery společnosti ViPro

Policisté, zdravotníci i hasiči se denně při své práci setkávají se zvyšující se agresivitou a osobní kamery jim nabízejí nejenom nástroj pro záznam těchto situací jako důkaz pro případné další řešení. Je dokázáno, že pokud takový agresor zjistí, že je pořizován záznam, uklidní se.

Záznam může byt také použit pro zpětné vyhodnocení zásahu a případně pro školící účely. Kvalitní osobní kamery nabízejí také možnost živého přenosu. To nabízí veliteli možnost z prvního pohledu vidět situaci přímo na místě a zrychlí to jeho případné další rozhodování. Může získat přehled o situaci v jeden moment z více míst.

Živý přenos je také možné využít v případě, že je nutná okamžitá odborná pomoc. Lékař například může zasahujícímu hasiči na místě nehody pomoci s první pomocí před příjezdem RZ.

Dalším segmentem jsou vozidlové kamerové systémy

Kamery ve vozidlech jsou již poměrně rozšířené a používají je složky policie, zdravotníci i hasiči. Rozšířené jsou i mezi ostatními řidiči. Kvalita těchto kamer a záznam, který pořizují se různí.

Rozdíly jsou i v možnostech jak dále se záznamem pracovat. Většina těchto kamer pořizuje záznam na SD karty, ze kterých se musí následně záznam přenést do počítače, kde je možné s ním dále pracovat.

Vozidlový kamerový systém je však komplexnějším řešením

Systém se skládá ze dvou nejdůležitějších komponent. Prvním je rekordér, ten je mozkem celého systému. V rekordéru je integrovaný pevný disk s velkou kapacitou pro záznam, moduly pro datové připojení, které je možné přes LAN, Wi-Fi i 4G síť a obslužný program.

K rekordéru se připojují jednotlivé kamery, které jsou druhou hlavní částí systému. Kamery jsou dodávané v různých verzích lišící se jak vzhledem, tak rozlišením a možností přísvitu. Rekordéry jsou v různých verzích schopné připojit až 8 kamer.

K rekordéru je možné připojit palubní monitor, na kterém může sledovat posádka obraz ze všech kamer. Dalším příslušenstvím, které je možné připojit, jsou různá čidla (otřesová, sledující zrychlení ve 3 osách, tlačítko nouze, indikaci spuštění majáků a další).

Záznam se spouští automaticky při nastartování vozidla a ukončuje se po uplynutí nastaveného času po vypnutí motoru vozidla. Záznam lze také spouštět ručně při nutnosti zaznamenat nějakou mimořádnou situaci.

Tak, aby byla situace zaznamenaná celá, je nastaven v rekordéru čas, který se má uložit před stisknutím nahrávání (až 30 minut), i čas po který se má ukládat záznam po ukončení nahrávání (až 60 minut). Pořízené záznamy se stahují automaticky při připojení na wi-fi na určené uložiště.

Stejně jako u osobních kamer je i zde možné využít živí přenos. Živě je možné přenášet najednou obraz až z 8 kamer. Práci se záznamem z osobních i vozidlových kamer nám umožní dodávaná aplikace CMS (camera management systém).

Tento profesionální nástroj je určený pro práci se záznamy i pro sledování živého přenosu z kamer. Aplikace typu server klient, je může být nainstalována na počítači uživatele. Přístup je možný přímo přes aplikace, přes webový prohlížeč i přes mobilní zařízení na operačním systému Android i iOS.

Sdílet