Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Havárie domíchávače do řeky Olšavy v Uherském Brodě se obešla bez zranění

Hned několik jednotek profesionálních hasičů zasahovalo 5. února 2021 od 13:52 hodin v Uherském Brodě u dopravní nehody domíchávače, který se převrátil do řeky Olšavy.

K události byly vyslány jednotky profesionálních hasičů ze stanic Uherský Brod, Uherské Hradiště, Zlín a Otrokovice. Na místo se dostavil také velící důstojník směny.

Při havárii došlo k úniku provozních náplní, které hasiči zachytili pomocí speciálních sorpčních látek a norných stěn. Ke zranění řidiče naštěstí nedošlo. Dostupná technika bohužel nestačila na vyproštění nákladního vozu z koryta řeky a proto si speciální těžkou techniku po několika hodinách zásahu zajistil jeho majitel z jiného kraje.

V 17:28 hodin mu proto bylo místo havárie předáno a jednotky se na pokyn velitele zásahu vrátily zpět na své základny. Na hladině zůstávají natažené norné stěny, a v případě jakéhokoliv ohrožení vodního toku budou hasiči na místo znovu povoláni.

Vyproštění stroje bude probíhat za účasti HZS kraje s největší pravděpodobností v pátek, po příjezdu zmíněné speciální techniky.

26.02.2021

Dne 26. 2. 2021 v 16:14 hodin, po ustavení speciálního jeřábu, přijali hasiči žádost o pomoc a asistenci při vytažení domíchávače z koryta řeky. K události vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Uherský Brod, a také jednotka dobrovolných hasičů města Uherský Brod.

Po domluvě se zástupci firmy, realizující jeřábnické práce, bylo postupně provedeno navázání domíchávače a jeho následné vytažení na břeh.

Úniky provozních kapalin byly neustále kontrolovány a zachytávány pomocí norných stěn a speciálních sorpčních látek, které byly na pokyn velitele z důvodu velké spotřeby dovezeny ve větším množství také ze stanice Uherské Hradiště.

Krátce po osmé hodině večer bylo dokončeno vytažení vozidla na břeh a jednotky se postupně vrátily zpět na své základny.

Pavel Řezníček
HZS Zlínského kraje
Sdílet