Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Chrastavě na Liberecku hořela průmyslová hala, vyhlášen byl zvláštní stupeň poplachu

Krajské operační a informační středisko HZS Libereckého kraje přijalo v pátek 26. 2. 2021 ve 12:40 hod zprávu o požáru haly na výrobu a skladování polyuretanových výrobků. Objekt se nachází v průmyslovém areálu u nádraží obce Chrastava.

Po příjezdu prvních jednotek na místo zásahu bylo nutné zjistit, zda v ohroženém prostoru nezůstali žádní zaměstnanci. Intenzivní hoření a silné zakouření ztěžovalo hasičům průzkum. Dalším úkolem bylo zabránit tomu, aby se požár nerozšířil na nádrže s látkami, ze kterých se polyuretan vyrábí.

Na místo zásahu se dostavili krajský ředitel i službu konající řídicí důstojníci kraje a územního odboru. Velení zásahu převzal řídicí důstojník územního odboru. S ohledem na vyhlášení zvláštního stupně poplachu bylo na místo povoláno dvacet jednotek PO.

Požár byl takového rozsahu, že si vyžádal využití mezikrajské pomoci, výjezd ŠS a CHL Kamenice HZS Středočeského kraje k monitoringu ovzduší i zastavení železniční dopravy na trati Chrastava – Liberec.

Místo zásahu bylo rozděleno na tři hasební úseky a místo pro čerpání vody. Na hašení a chlazení bylo nasazeno jedenáct vodních proudů, speciální hasivo, výšková technika a stovka hasičů. Po celou dobu zásahu monitoroval dron HZS LK ze vzduchu situaci v místě zásahu (plocha zasažená působením požáru byla více jak 6000 m2.)

Bylo zřejmé že zásah bude i časově velmi náročný, proto štáb velitele zásahu zajistil pro hasiče potřebné týlové zabezpečení a bylo připraveno doplňování tlakových lahví pro dýchací techniku.

Přečtěte siVIDEO: Kloubové traktorbagry Huddig 1260c rozšířily sestavu zemních strojů Záchranného útvaru HZS, jsou na dálkové ovládání

V 17:25 hod velitel zásahu nahlásil na KOPIS lokalizaci požáru. Do hal zasažených požárem byl povolaným statikem zakázán vstup. Zredukovaný počet jednotek dále prováděl přes celou noc dohašovací práce.

Po poledni 27. 2. 2021 se vrátili na místo vyšetřovatelé příčin požárů HZS ČR a Policie ČR. Místo zásahu bylo zástupci firmy písemně předáno v odpoledních hodinách. Výší škody se bude tento požár v Libereckém kraji letos řadit mezi ty největší.

Zúčastněné jednotky a součásti

  • HZS LK: krajské ředitelství, stanice HZS Liberec, stanice HZS Jablonec nad Nisou, stanice HZS Česká Lípa
  • JSDHO: Liberec – Růžodol I, Liberec – Krásná studánka, Liberec – Vratislavice nad Nisou, Liberec – Pilínkov, Liberec – Machnín, Chrastava, Hrádek nad Nisou, Stráž nad Nisou, Rynoltice, Frýdlant, Raspenava, Cvikov, Jablonec nad Nisou – Paseky, Rádlo, Jablonné v Podještědí, Chotyně
  • Mezikrajská pomoc: HZS SČK stanice Mladá Boleslav, SŠ a CHL Kamenice HZS SČK, JHZSP Škoda auto a.s., ZÚ HZS ČR Zbiroh, TÚPO – ZPP – GŘ, ZPP – GŘ a dokumentace – GŘ
Policie ČR
Jakub Sucharda
tiskový mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet