Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řeka Litava ohrozila Měnín

Průrvu v hrázi zcela naplněného koryta řeky Litavy včera hasiči a místní lidé objevili u obce Měnín na Brněnsku. Rozbouřená řeka narušila povrch hráze v délce téměř deseti metrů. Úplné protržení hráze a rozlití řeky by přitom vážně ohrozilo obec Měnín.

Průrvu v hrázi zcela naplněného koryta řeky Litavy včera hasiči a místní lidé objevili u obce Měnín na Brněnsku.

Rozbouřená řeka narušila povrch hráze v délce téměř deseti metrů. Úplné protržení hráze a rozlití řeky by přitom vážně ohrozilo obec Měnín. K opravě narušené hráze v podvečer vyjelo osm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Brna a okresu Brno-venkov.

Ve firemním areálu v obci hasiči a dobrovolníci naplnili několik set pytlů s pískem a v silně rozbahněném terénu je dopravili k řece. Průrvu vyztužili plastovou fólií a postupně vyplňovali stovkami pytlů. Přístup k místu zásahu si hasiči uvolnili prořezáním okolních dřevin. Protipovodňovou hráz hasiči provizorně opravovali až do nočních hodin.

Dnes večer hasiči v Jihomoravském kraji celkem zasahovali na 18 místech. Nejčastěji hasiči odčerpávali zatopené sklepy a vodní laguny zejména na Brněnsku, Vyškovsku a Hodonínsku, a utěsňovali nebo budovali protipovodňové hráze a bariéry. Proti následkům přívalových dešťů z minulých dní v kraji večer zasahovalo osm profesionální jednotek HZS Jihomoravského kraje a 24 jednotek dobrovolných hasičů.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-kow-

Sdílet