Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Votic se střetl osobní automobil s nákladním, jeden z řidičů zemřel

První březnové pondělí ve čtvrt na čtyři odpoledne přijali středočeští hasiči oznámení o dopravní nehodě s následným požárem na silnici I/3 u chatové oblasti Amerika nedaleko Votic na Benešovsku.

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje vyslalo k události profesionální jednotku ze stanice Benešov a dobrovolné jednotky obcí Olbramovice, Votice a Vrchotovy Janovice, protože už první volající uvedl, že po nehodě začala kabina kamionu hořet a v osobním autě zůstala zaklíněna jedna osoba.

Vzhledem k tomu, že benešovská stanice byla prakticky prázdná, tak velitel čety ihned požádal o zálohování stanice dobrovolnými jednotkami Neveklov a Bystřice na svých zbrojnicích.

Po příjezdu první jednotky na místo události bylo potvrzeno, že nákladní automobil, který vezl železné profily, je požárem zcela zasažen. Navíc docházelo z jeho nádrží, ve kterých bylo podle řidiče asi 1200 litrů nafty, k masivnímu úniku pohonných hmot do kanálu a blízkého potoka.

Hasiči oheň zlikvidovali vysokotlakým a dalším vodním proudem, poté se zaměřili na zachytávání unikajících provozních náplní sorbentem a sorpčními hady. Zároveň se jednotky pokusily vytvořit provizorní záchytný lapol vykopáním jámy. Dobrovolná jednotka Votice byla vyslána k blízkému potoku, aby zde položila sorpční hady a zamezila dalšímu šíření ropných látek vodotečí.

Velitel zásahu si na místo vyžádal pracovníky České inspekce životního prostředí a také pohotovostní četu Správy a údržby silnic.

Po zadokumentování nehody kriminální a dopravní policií hasiči vyprostili tělo z osobního automobilu a předali jej pohřební službě. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 2 500 000 korun, příčinou vzniku požáru byla dopravní nehoda. Silnice I/3 byla po celou dobu zásahu uzavřena.

Sdílet