Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kontejnerová Avia v Kaznějově

V úterý 2. června 2010 v 17 hodin proběhlo před hasičskou zbrojnicí v Kaznějově slavnostní předání nosiče kontejnerů Avia.

V úterý 2. června 2010 v 17 hodin proběhlo před hasičskou zbrojnicí v Kaznějově slavnostní předání nosiče kontejnerů Avia.

Slavnostního předání se zúčastnili zástupci HZS Plzeňského kraje – náměstek krajského ředitele plk. Ing. Jiří Bártek, ředitel územního odboru Plzeň plk. Ing. Pavel Musil a velitel stanice HZS Plasy npr. Štefan Livinka, dále starosta města Kaznějov Ing. Petr Sýkora, tajemnice města Ing. Eliška Bartásková a další zástupci města. Z firmy Apollo s.r.o. Kaznějov jednatel Martin Helus která vozidlo dodala.

Za Okresní sdružení dobrovolných hasičů Plzeň – sever starostka Alena Foldová a náměstek Robert Kučera.

Sbory dobrovolných hasičů: Blovice, Kralovice, Žihle, Koterov, Křečov, Jirkov, Mrtník.

Starosta města převzal symbolický klíč od zástupce firmy Apollo který pak předal veliteli jednotky a tím oficiálně uvedl auto do provozu. Poté bylo vozidlo vystaveno a každý si jej mohl prohlédnout.

Tento projekt je součástí obnovy hasičské techniky v naší jednotce JPO III SDH Kaznějov v rámci celkové koncepce, která již probíhá několik let. Jednotka potřebovala nahradit DA – Avia 31 K, který již dosluhoval, jiným. Vydali jsme se, jak je již u nás bývá zvykem, cestou svojí a netradiční. Snažili jsme získat typ vozidla, který by byl univerzální – jak se nám to povedlo, musí posoudit nejen hasičská veřejnost.

Vozidlo není nové – jedná se o přestavbu. Vozidlo je schopno naložit kontejner do celkové váhy 5 tun a připřáhnout vlek, který může být typu čep či typ. koule elektrické instalace 12 nebo 24 V. Vyráběné pro typ vozidla o celkové váze soupravy 12,5 t. Vozidlo s celkovou váhou nemá problém je hnáno motorem anglické výroby firmy CUMMINS splňující Euro 3 o sílé 110 kW.

Kabina pro posádku 1+6 poskytuje překvapivě velký prostor a možnost oblékání se za jízdy k zásahu bez větších problémů.

Hasičský kontejner vznikl upravením starší nástavby a je vybaven dle potřeb naší jednotky.

Další možnosti nástaveb jsou dle potřeby možné: takže si na záplavy přivezeme písek, na požár vodu, k náročnému zásahu týlový kontejner, zásobit občany pitnou vodou, k běžnému zásahu vybavení dle potřeby, je schopno dovést naftu do zasahující vozidlům protože má certifikát na přepravu ropných látek určitého typu, atd.

Vozidlo je schopno dovézt k zásahu družstvo v počtu 6+1 a zanechat je na místě zásahu s veškerým vybavením a provádět další činnost dle potřeb velitele zásahu.

Doufáme že vyjádříte svůj názor v diskuzi, která se zde jistě strhne, a předem děkujeme za každý vyjádřený názor. Pokud budete mít zájem vozidlo vidět na vlastní oči, bude vystaveno na Hasičských slavnostech v Litoměřicích.

Lesch Martin, JSDH města Kaznějov

-kow-

Sdílet