Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičský jeřáb v noci vyprošťoval u Třince zbloudilý zahraniční kamion

Tři jednotky profesionálních hasičů (HZS MSK) se zapojily v noci ze středy na čtvrtek 4. 3. 2021 do úspěšného vyproštění maďarského kamionu, naloženého 24 tunami rudného granulátu, který se nečekaně objevil v zástavbě rodinných domků v obci Vendryně nedaleko Třince (okres Frýdek-Místek), sjel zde do příkopu a nebezpečně se naklonil k jednomu z domů.

Bulharský řidič, který vyvázl bez zranění, tvrdil, že jej na úzkou silnici do místní vendryňské části Bystřické Zadky dovedla navigace.

Nehoda se stala zhruba hodinu a půl před středeční půlnocí. Do Vendryně vyjely tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Třinec, Frýdek-Místek a Ostrava-Zábřeh, odkud mj. přijel automobilový jeřáb Demag/Terex s mobilní kontejnerovou dílnou.

Z Frýdku-Místku přijel vyprošťovací automobil na podvozku Tatry 815, ale ten nemusel být díky šikovnosti zasahujících hasičů nakonec využit.

Nakloněný návěs hasiči ihned po příjezdu zpevnili stabilizačními tyčemi a ořezali větve pro bezpečnou manipulaci automobilovým jeřábem, který jej nazvedl a položil na komunikaci. Samotné vyproštění zabralo hasičům asi hodinu. Během nehody ani zásahu neunikly z kamionu žádné provozní kapaliny.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet