Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil garáž a zařízení domu

Na pět milionů korun vyšetřovatel HZS předběžně odhadl škodu způsobenou nočním požárem domu v Dubňanech na Hodonínsku.

Na pět milionů korun vyšetřovatel HZS předběžně odhadl škodu způsobenou nočním požárem domu v Dubňanech na Hodonínsku.

Zasahem hasičů se podařilo uchránit majetek v hodnotě dalších 10 milionů korun. K požáru, který byl na tísňovou linku 112 ohlášen ve 23.24 hodin, vyjížděly čtyři jednotky hasičů – profesionální hasiči ze stanice v Hodoníně a dobrovolné jednotky z Dubňan, Mutěnic a Ratíškovic.

Oheň vypukl v dosud neobydlené, ale zčásti již zařízené novostavbě jednopodlažního domu s obytným podkrovím o půdorysu 27 krát 17 metrů v Polní ulici. Plameny zachvátily garáž o rozměrech šest krát šest metrů a přilehlou šatnu. Objekt byl silně zakouřen, při průzkumu hasiči uvnitř nikoho nenašli.

Hasiči zasahující v dýchacích přístrojích proti plamenům nasadili dva vodní proudy. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu 32 minut po půlnoci. Protože garáž dosud bez parkujících vozidel sloužila jako sklad podlahových krytin a dalších stavebních materiálů i nářadí včetně nátěrových hmot, hasiči museli strhnout i část podhledu a hasit řadu lokálních ohnisek. Likvidaci požáru ukončili v 1.20 hodin. Silně zakouřený objekt už během zásahu začali postupně odvětrávat přetlakovými ventilátory i otevřenými okny.

Garáž a šatnu oheň silně poškodil. Uvnitř shořel i stavební materiál, žár poškodil také nářadí a elektrický rozvaděč pro celý dům. Kouř a zplodiny hoření zasáhly téměř všechny prostory domu včetně již zařízené kuchyně a nábytku i dalšího zařízení.

Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS Jihomoravského kraje ve spolupráci s policejními experty a znalci z oboru elektro. Šetření si vyžádalo i odběr vzorků a jejich laboratorní expertízy. Protože v době vzniku požáru uvnitř zřejmě nikdo nebyl a ohnisko bylo uprostřed garáže, kde bylo uloženo větší množství materiálů a také el. rozvaděč, experti se při šetření zatím zaměřili na dvě pracovní verze – samovznícení nátěrových hmot, nebo na případnou technickou závadu na elektroinstalaci objektu.



por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-kaw-

Sdílet