Pátek 17. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči a Aviatická pouť

O tomto víkendu se koná na pardubickém letišti Aviatická pouť, tentokrát se slavnostnějším nádechem a tím je výročí sta let od prvního vzletu letounu, který u nás uskutečnil legendární Jan Kašpar. Protože letectví je obor mnohdy nebezpečný, patří k němu i požární ochrana, tedy hasiči. Server POŽÁRY.cz byl na Aviatické pouti coby mediální partner právě této sekce.

O tomto víkendu se koná na pardubickém letišti Aviatická pouť, tentokrát se slavnostnějším nádechem a tím je výročí sta let od prvního vzletu letounu, který u nás uskutečnil legendární Jan Kašpar. Protože letectví je obor mnohdy nebezpečný, patří k němu i požární ochrana, tedy hasiči. Server POŽÁRY.cz byl na Aviatické pouti coby mediální partner právě této sekce.

Na letištní volné ploše bylo k vidění poměrně mnoho zajímavé hasičské techniky, která byla tematicky rozčleněna od historie po současnost. Návštěvníci tak spatřili v přímém kontrastu např. koňskou stříkačku vs. Letištní speciál Panther z pražské Ruzyně.

Mimo to byl vystaven v rámci vojenské techniky také ruský Zil, stejný model se použil i při hašení požáru v černobylské jaderné elektrárně.

Praktické ukázky hasičské a záchranářské techniky proběhly dvě. První z nich byla uskutečněna na počátku dne, bylo jí plnění hasícího bambi vaku v podvěsu vrtulníku Sokol z cisteren pardubických letištních hasičů s následným shozem vody před diváky. Samotné plnění probíhalo v odlehlejší části letiště, takže nebylo vidět, což je jistě ke škodě celé akce, protože se jedná o poměrně náročnou činnost z hlediska pozemního personálu i osádky vrtulníku, kdy musí panovat dokonalá souhra. Snad si toto pořadatelé pro příště uvědomí, ať nejsou návštěvníci o toto ochuzeni.

Druhá ukázka se týkala leteckých záchranářů a policejního vrtulníku Bell 412. Pomocí lezecké techniky byla provedena ukázka záchrany osoby z nepřístupného terénu a její následný transport vrtulníkem v podvěsu na laně s jedním ze záchranářů.

Neplánovaně následovala i třetí ukázka a to názorná či praktická do slova a do písmene. Letištní hasiči z pražské Ruzyně předvedli v plné síle, čím disponuje jejich speciál Panther. Nutno dodat, že jeho oba monitory (lafetové proudnice), jsou opravdu výkonné. Co se tedy stalo? Díky značnému horku, překvapivě podceněnému i z řad pořadatelů, musela být vodou za účelem ochlazení zkrápěna betonová plocha pro diváky a návštěvníky, jednoho kropení se ujal právě letištní Panther… Pokropil opravdu vše, dokonale. Nutno přiznat, že to bylo potřeba a krásný obraz duhy přes jeho siluetu vynahradil mokro v redakčním stanu…



Video z celé akce včetně „útoku“ letištního speciálu na redakční stan



Na akci byl také zahájen prodej hasičských kabátků do auta, nakupovat ve velkém je můžete v našem obchodě.



Speciální poděkování patří lidem z SDH Dolní Ředice za zapůjčení prodlužovacího kabelu naší redakci.

-wap- -kaw- -swo- -miw-

Sdílet