Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Množství sesuvů roste, lidé musí být všímaví

Dne 6. 6. 2010 v 16:20 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po sesuvu půdy v Luhačovicích. Pravděpodobně vlivem dlouhodobých dešťů došlo k utržení svahu a zeminy zahrad nad obydlenou částí Luhačovic. Přímo jsou ohroženy asi dva rodinné domy pod hranou zemní trhliny. Pohybující se plocha má rozměr asi 30 × 15 metrů a podle odhadu obsahuje asi tisíc metrů kubických materiálu.

Dne 6. 6. 2010 v 16:20 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po sesuvu půdy v Luhačovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic, ve společném výjezdu s místní jednotkou dobrovolných hasičů. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k uvolnění svahu nad dvěma rodinnými domy.

Pravděpodobně vlivem dlouhodobých dešťů došlo k utržení svahu a zeminy zahrad nad obydlenou částí Luhačovic. Přímo jsou ohroženy asi dva rodinné domy pod hranou zemní trhliny. Pohybující se plocha má rozměr asi 30 × 15 metrů a podle odhadu obsahuje asi tisíc metrů kubických materiálu.

Hasiči si místo odpoledne prohlédli a majitele domů poučili o bezpečnosti a případném dalším ohrožení. Na místo sesuvu bude vyslán statik, který celou situaci posoudí a navrhne další postup opatření. Místo je hůře dostupné pro zásah techniky. Nebezpečný prostor byl vyhrazen.

Hasiči doporučují i ostatním občanům bydlícím u příkrých svahů, aby sledovali případné posuny zeminy. Sledovat se dají nejen vytvořené trhliny na povrchu, ale také pohyby nebo neobvyklé naklonění stromů, případně sloupů apod.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-miw-

Sdílet