Pátek 17. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili záchranu osob z vody pomocí vrtulníku

Speciální výcvik hasičů – leteckých záchranářů Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje se uskutečnil dnes 7. června 2010 na rybníku v areálu letiště v Hradci Králové. Výcvik proběhl za podpory Letecké služby Policie ČR a účasti vrtulníku Bell 412.

Cvičení se zúčastnilo osm příslušníků, kteří jsou speciálně vycvičeni pro záchranářskou činnost za použití různých typů vrtulníků. Letečtí záchranáři si nejprve vyzkoušeli záchranu tonoucích pomocí záchranné sítě, kdy všechny osoby byly pomocí sítě vytaženy z vody a evakuovány na břeh. Dále hasiči nacvičovali záchranu osob z vody za použití palubního jeřábu, kdy se jeden z leteckých záchranářů spustil na laně do vody, zajistil tonoucího a vytáhl jej palubním jeřábem do vrtulníku. Poslední záchranná akce probíhala v podvěsu vrtulníku, který se využívá v případě technické poruchy palubního jeřábu. Letecký záchranář slanil k tonoucímu, zajistil jej a v podvěsu evakuoval na zem.

Výcviky hasičů – leteckých záchranářů probíhají několikrát ročně a jsou zaměřeny na nejrůznější typy událostí, se kterými se hasiči mohou setkat. Letečtí záchranáři cvičí na vodní hladině, ale také ve skalách. Výcviky jsou zaměřeny nejen na záchranu a transport osob, ale i komunikaci mezi leteckými záchranáři a pilotem vrtulníku za pomocí palubního radiového zařízení (interkom) a vizuální komunikace.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-miw-

Sdílet