Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár přístřešku a střechy rodinného domu v Komárově-Kleštěnicích hasiči hasili v –10 stupních Celsia

Dne 9. 3. 2021 v 1:38 hodin převzalo operační středisko HZS Středočeského kraje v Kladně tísňové volání o požáru přístřešku u rodinného domu v Komárově – místní části Kleštěnice (okres Beroun).

Na místo události byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z Hořovic a Berouna. Dále na místo vyjely jednotky dobrovolných hasičů obcí Komárov, Žebrák a Chaloupky.

První JPO Hořovice byla na místě požáru za 9 minut od vyhlášení poplachu. Velitel zásahu na místě zjistil požár přístřešku cca 8 × 4m v plném rozsahu a zhruba jedné čtvrtiny sedlové střechy jednopodlažního rodinného domu.

Hasiči zahájili zásah v dýchací technice a z hořovické CAS 20 Scania byl ihned nasazen vysokotlaký proud na půdu RD a dva „D“ proudy na likvidaci požáru přístřešku. Po dojezdu místní JPO III – Komárov byl nasazen druhý vysokotlaký proud a další „D“ proud spolu s pěnícím zařízením PROPak.

Po dojezdu automobilového žebříku ze stanice Beroun byl jeden z „D“ proudů přesunut na sadu AZ na hašení doutnajících trámů pod taškami, které museli hasiči rozebírat. Vyhledávání ohnisek probíhalo celou dobu zásahu pomocí termokamer.

Lokalizace požáru byla ohlášena v 2:32 hodin, to znamená 45 minut od zahájení zásahu. Po dohašení požáru a průzkumu požářiště v 4:15 hodin VZ rozhodl o ponechání místní jednotky Komárov na dohlídku požáru a ostatní jednotky se vrátily na své základny.

Zásahem s použitím minimálního množství hasební vody byla uchráněna celá obytná část rodinného domu a větší část střechy odhadem za cca 5 mil. korun. Přímá škoda požárem byla vyšetřovatelem odhadnuta na 450 tisíc Kč. Příčina vzniku požáru je v šetření HZS a PČR.

Vzhledem k mrazivému počasí, kdy teplota vzduchu klesala až k mínus 10 stupňům Celsia, lze konstatovat, že nasazení pouze proudů „D“ a vysokotlaků významně přispělo nejen k minimalizaci škod vzniklých zásahem, ale i k minimální tvorbě ledovky na místě zásahu a tím i bezpečnějšímu pohybu zasahujících hasičů.

Při zásahu nebyl nikdo zraněn a posádka ZZS z Hořovic mohla odjet „s prázdnou“.

Technika na místě požáru

  • PS Hořovice: CAS 20 Scania, AZ 30 Mercedes-Benz
  • PS Beroun: CAS 30 T 815–7 (po dojezdu na místo vrácena zpět na základnu), AZ 30 Iveco Magirus a VeA Ford Ranger
  • Komárov: CAS 25 Liaz
  • Žebrák: CAS 25 Š 706 a CAS 32 T 815
  • Chaloupky: CAS 25 Š 706
mjr. Ing. Milan Provazník
Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje
územní odbor Beroun
Sdílet