Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Letiště Točná zasahovali hasiči z druhého stupně u požáru hangáru, nikdo nebyl zraněn

V 8:44 hod ve čtvrtek 11. 3. 2021 byl pražským hasičům na operační středisko nahlášen požár hangáru na letišti na Točné. Na místo byli vysláni hasiči z 5 profesionálních a 7 dobrovolných jednotek, včetně chemické služby z Petřin.

Byl vyhlášen II. stupeň poplachu a za 10 minut byla na místě první jednotka, která zjistila, že se jedná o hangár o velikosti 200 m2, který byl zasažen plamenným hořením na jedné stěně a na střeše. Požárem byl zasažen také přilehlý dřevěný přístřešek.

Před příjezdem jednotek hasičů objekt opustilo 7 osob a zaměstnanci byla vytažena 3 historická letadla, dalších 5 letadel pomohli evakuovat hasiči a tímto rychlým zásahem zaměstnanců na letišti a hasičů bylo zabráněno mnohamilionovým škodám.

Na místo byla preventivně vyslána ZZS HMP a Policie ČR zajišťovala přístupové cesty pro zasahující hasiče. Místo zásahu bylo rozděleno na 3 úseky a hašení probíhalo pomocí 5 vodních proudů, z čehož 2 po výškové technice.

Během zásahu nebyl nikdo zraněn. V 9:45 hod byl požár pod kontrolou a následovalo dohašování, rozebírání konstrukce a kontrola termokamerou. Plameny byl tedy zasažen pouze hangár a přístřešek.

Odhadovaná škoda je prozatím vyčíslena na 1 milion korun. Příčina je v tuto chvíli zatím v šetření a v odpoledních hodinách budou provedeny dohlídky na požářišti.

Letiště Točná je neveřejné vnitrostátní letiště ležící na katastru městské části Praha 12, Točná, poblíž obce Cholupice. Provozovatelem je Letecké muzeum Točná s.r.o.

Neklade za cíle stát se hlavním sportovním letištěm Prahy, ale shromáždit zajímavá historická letadla v letuschopném stavu. Zároveň je místem k trávení volného času, nachází se zde například dětské hřiště a kolem letiště vedou cyklostezky.

Kateřina Suchánská
HZS Praha
Sdílet