Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Ostravska už vyčerpali tisíce kubíků vody na východním Slovensku

Celkem 16 profesionálních hasičů z Moravskoslezského kraje se dvěma vysokokapacitními čerpacími soustavami Sigma pomáhá od neděle 6. 6. 2010 na východním Slovensku s čerpáním vody ze zatopených oblastí. Odřad tvoří příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) a Záchranného útvaru (ZÚ) HZS ČR Hlučín.

Ze začátku hasiči ze ZÚ čerpali vodu u zatopených rodinných domků u Košic, hasiči z HZS MSK začali v obci Hraň u Trebišova s čerpáním z umělé vodní laguny, u níž hrozilo protržení hráze a zatopení obydlené oblasti. ZÚ pak přejel do Hraně. Společně do úterního večera odtud společně vyčerpali přes 400 tisíc kubíků vody, hladina laguny poklesla zhruba o metr a půl, a mohly tak začít zpevňovací práce na hrázi. Tím hasiči z Moravskoslezského kraje splnili svůj první úkol.

Ve středu 9. 6. 2010 se zde hasiči „balili“. Do středečního večera se rozhodne – na „vládní úrovni“ – kde budou jednotky z Moravy a Slezska pokračovat, a to s ohledem na rychlý pokles hladin řek na východním Slovensku. Pokud bude činnost našich hasičů zapotřebí, v pátek je vystřídají „čerstvé“ posily z Ostravy a Hlučína.

Na východním Slovensku byly po povodni obrovské vodní laguny, plné vody (každá zhruba o velikosti jezera, např. štěrkovny v Hlučíně). Hasiči z Moravskoslezského kraje přečerpávali vodu z jedné umělé vodní laguny do druhé, protože u té první hrozilo vzhledem k sesuvům půdy protržení hráze a hlavně zalití rodinných domků. Systém umělých lagun (poldrů) s čerpacími stanicemi zde byl vystavěn na konci 19. století, zřejmě už za doby Marie Terezie.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-miw-

Sdílet