Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Nový trenažér hasičům na letišti v Lipsku dodal Dräger

V rámci veletrhu Interschutz 2010 byl slavnostně uveden do provozu nový trenažér letištních hasičů na místním aerodromu Leipzig/Halle, který dodala renomovaná firma Dräger. Představuje letoun Boeing 747, lze na něm však simulovat i zásahy na modelu MD-11.

V rámci veletrhu Interschutz 2010 byl slavnostně uveden do provozu nový trenažér letištních hasičů na místním aerodromu Leipzig/Halle, který dodala renomovaná firma Dräger. Představuje letoun Boeing 747, lze na něm však simulovat i zásahy na modelu MD-11.

Obdobným trenažérem disponují letištní hasiči v německém Frankfurtu, na toto poměrně velké cvičiště jezdily trénovat své zásahy letištní jednotky záchranářů z celé Evropy. Nyní má frankfurtské letiště již tak rozsáhlý personál ve svém hasičském sboru, že trenažér přestával kapacitně vyhovovat pro jeho poskytování i jiným jednotkám, proto bylo přistoupeno k realizaci projektu zcela nového cvičebního areálu, který by sloužil k výcviku i pro hasičské sbory z ostatních evropských letišť.

Letiště v Lipsku nebylo pro jeho umístění zvoleno náhodu, dle kategorie ICAO je na čísle 10, což značí ne zrovna slabý provoz a z toho plynoucí bezpečnostní opatření včetně hasičské jednotky a dostatečné techniky, pro znalce letectví nutno uvést, že je zařazeno také pod písmeno C. Lipsko je také třetím německým nejvytíženějším letištěm v nákladní dopravě.

Redakce severu POŽÁRY.cz se na nový trenažér mohla podívat a přinést vám tak exkluzívní informace a fotografie díky českým zástupcům společnosti Dräger v rámci veletrhu Interschutz.


Trenažér ve Frankfurtu je postavený pomocí kontejnerů, k vidění byl na minulém ročníku veletrhu Interschutz 2005 v Hannoveru. Nový v Lipsku, dodaný firmou Dräger, představuje přímo model trupu letadla Boeing 747 včetně podvozku a křídel, z nichž jedno je pro simulaci nehody odlomené i s podvozkem a motorem. Na trupu je třetí motor, díky němu lze nacvičovat zásahy na letadlech typu DC-10 či MD-11.

Délka trenažéru je 35 m a výška přes 10 m. Uvnitř trenažéru nalezneme nákladový prostor jako v opravdovém letounu včetně ,,cargo" dveří, lze v něm simulovat požár rozměrově standartního ,,cargo" kontejneru. Nad tím je klasická palubní část pro cestující, v ní se hasiči učí zvládnout požár sedaček. Díky rozvodům plynu plameny lze rozšířit i na boční řady sedadel a také do úložných prostor nad nimi.

Vše působí velmi reálně, což je pro výcvik důležitý faktor. Kromě sedaček v běžné třídě je zde i ,,business class", kde jsou i cestující/fi­guríny. Ty jsou rozmístěny v několika řadách a cvičící hasiči mají úkol je z letounu zachránit. Při cestě letadlem je třeba se také občerstvit, proto v simulátoru nalezneme i palubní kuchyňku. Že se i zde nacvičuje likvidace požáru, to je nasnadě. Nad tímto prostorem se nachází horní paluba jako je tomu na skutečném Boeingu 747 Jumbo Jet. V ní jsou sedačky pro několik osob a také WC, což je oblíbenou věcí lektorů.

Proč? I v něm se může nacházet při incidentu osoba či někdo z posádky a je třeba ho najít. Poté je již jen kokpit, tedy prostor pilotů. To je jediné místo, kde se nesimuluje požár, je zde však ovládač stabilního hasícího zařízení jako ve skutečných letadlech, cvičí se i jeho používání. S ním je spojena pochopitelně záchrana osádky. Na venkovní ploše lze simulovat požár o rozměrech až 100 m2.

K takovému trenažéru je nutné mít i potřebné logistické a kontrolní vybavení. První z nich je nedaleko v zemi, je jím nádrž na několik desítek tisíc litrů plynu Propan, který je rozveden do útrob cvičného simulátoru a také na venkovní plochu a křídlo včetně podvozku.

Kontrolní a ovládací centrum je v prvním patře nedaleké budovy bývalé požární stanice Sever. Díky počítačům lze vše aktivně sledovat, vyhodnocovat a vydávat potřebné příkazy k provádění simulací zásahů včetně řízení plamenů a dodávky plynu. Cvičný Boeing 747 je hlavní součástí výcvikového centra, další je klasický klecový polygon o délce 50 m, běžně dodávaný firmou Dräger, který má oproti ostatním jednu zvláštnost. Tou jsou tzv. ,,horké" dveře. Zde hasiči nacvičují omak dveří, zdali je za nimi požár. Vše se i zde vyhodnocuje a ovládá z velínu, který je pro toto zařízení v přízemí budovy. V současné době zde ještě probíhají drobné finální práce. Zde je také sociální zázemí střediska.

Venku je kromě letadla také kontejnerový návěs, kde se simuluje jev flashover, se kterým se hasiči mohou setkat při požáru v uzavřeném prostoru.

Celé zařízení včetně doplňků a např. potřebných terénních úprav vyšlo na cca 3 a půl milionu € a bude využíváno jako náhrada Frankfurtu hasiči z mnoha zemí Evropy. Kromě modelu Boeingu 747 zde v blízké budoucnosti nalezneme skutečný letoun Tupolev Tu-134, jenž byl dříve využíván východoněmeckou společností Interflug. Ten se v současné době nachází na protilehlém konci letiště, kde na něm probíhá výcvik.

V rámci představení nového trenažéru nám letištní hasiči předvedli také svůj poslední přírůstek ve vozovém parku. Je jím speciál Panther od firmy Rosenbauer v konfiguraci 8×8. Veze celkem 12,500 l vody, 1500 l pěnidla a také 500 kg prášku, navíc je vybaven hasícím ramenem.

Jen tak pro zajímavost, letištních hasičů je v Lipsku na plný pracovní poměr 103, dalších více jak 60 je pak na částečný úvazek. Vozový park čítá celkem 31 automobilů a kromě nového Panthera do něj ještě přibyl speciál, který má jako svojí nástavbu záchranné schody.

Cvičební centrum se nachází na požární stanici ,,sever", která se dle dostupných informací bude rušit, aby uvolnila prostor výcvikovému středisku, jehož celý název je Fire Training am Flughafen Leipzig/Halle.

Jako neplánovaný bonus byl v rámci exkluzivní návštěvy nového trenažéru přílet kapacitně největšího dopravního letadla světa, Airbusu A380.

Na samotném veletrhu Interschutz byl představen funkční model výcvikového centra, který disponuje i efekty kouře.

Sdílet