Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči oslaví své 140. výročí

To nejlepší z hasičské historie a současnosti, výstavy, ukázky činnosti a divadelní představení čekají na návštěvníky třetího ročníku Hasičských slavností v Litoměřicích. Tradiční celorepublikový sraz dobrovolných hasičů se koná 4. a 5. června na výstavišti Zahrada Čech.

Tradiční celorepublikový sraz dobrovolných hasičů se koná 4. a 5. června na výstavišti Zahrada Čech. Slavnost je zároveň vyvrcholením oslav 140. výročí založení prvního českého dobrovolného sboru, řekla novinářům zástupkyně pořadatelů Alena Borlová.
Dvoudenní slavnosti začínají v pátek 4. června programem pro mládež. Pro děti jsou připraveny soutěže s hasičskou tématikou, ukázky práce profesionálních i dobrovolných sborů, výstava historické a moderní požární techniky. Děti se mohou těšit také na bohatý kulturní program. „Například hasičský sbor z Borovan si připravil tematické divadelní představení,“ uvedla Borlová.
Sobotní program začne slavnostním nástupem a průvodem hasičů. „Účast nám prozatím potvrdilo 190 sborů, očekáváme kolem 2000 hasičů,“ řekl Jindřich Hejduk z pořádajícího sdružení. Slavnost bude pokračovat výstavou techniky a představením sběratelských kolekcí hasičských modelů a doplňků.
„Své umění předvedou ženisté a vojáci, návštěvníci také uvidí speciální techniku používanou v chemických továrnách a elektrárnách,“ sdělil Hejduk. Slavností se zúčastní i zahraniční hasičské sbory. „Očekáváme hasiče například ze Slovenska, Polska, Maďarska, Rakouska nebo Německa,“ doplnil Hejduk.
Slavnosti zpestří množství doprovodných akcí. Bude vyhlášena soutěž o nejzajímavější internetové stránky dobrovolných hasičů. Nominované weby lze nalézt na adrese www.hasicsketradice.cz. Slavnosti ukončí hudební fontána a lampiónový průvod. Součástí programu je i putovní výstava „Když se ozve HOŘÍ!“.
První český dobrovolný sbor založil Karel Kron v roce 1864 ve Velvarech. „Sbor byl založen po pádu Bachova absolutismu a výročí je připomínkou, že Češi jsou svébytný samostatný národ,“ řekl Pavel Richter ze Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.
Hasičské slavnosti pořádá Sdružení pro obnovu a zachování historických tradic, které se snaží o propagaci činnosti a existence jednotlivých sborů dobrovolných hasičů v Česku.

Foto:www.hasicsketradice.cz
Sdílet