Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár se rychle rozšířil, zaměstnanci včas utekli

Dne 10. 6. 2010 v 15:08 hod. byli hasiči informováni o požáru v dřevovýrobě firmy ve Valašské Bystřici. Jako první na místo přijela a zasahovala místní jednotka dobrovolných hasičů z Valašské Bystřice. Ta informovala o svém výjezdu a zásahu operační středisko HZS Zlínského kraje až v době, kdy požár sama nezvládala a potřebovala vyslat posily.

Dne 10. 6. 2010 v 15:08 hod. byli hasiči informováni o požáru v dřevovýrobě firmy ve Valašské Bystřici.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jednou cisternou a automobilovým žebříkem, kterou posílila jednotka hasičů města Rožnov pod Radhoštěm a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Bystřičky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v odsávacích technologiích a střeše výrobní haly dřevovýroby.

Jako první na místo přijela a zasahovala místní jednotka dobrovolných hasičů z Valašské Bystřice. Ta informovala o svém výjezdu a zásahu operační středisko HZS Zlínského kraje až v době, kdy požár sama nezvládala a potřebovala vyslat posily.

Po dojezdu oficiálně vyslaných jednotek hasičů byly rozvinuty další proudy vody a začal důkladnější hasební zásah. Hasiči museli postupně proniknout do prostoru pod střechou výrobní haly, kam se požár z venkovních technologií odsávání dostal. Část krytiny museli hasiči odstranit a dostat se k dalším ohniskům. Jen lokalizace požáru zabrala hasičům hodinu intenzivní práce, další hodinu trvala celková likvidace požáru. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Požár zasáhl část odsávacích technologií z dřevovýroby, až do venkovního zásobníku na piliny. Odtud se požár rozšířil oknem do blízké výrobní haly a pod střechu. Požárem způsobená škoda byla předběžně odhadnuta na nejméně 1 mil. Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek a výrobní stroje asi za 10 mil. Kč.

Podle zaměstnanců firmy došlo k velmi rychlé reakci v zásobníku na piliny, odkud se požár začal šířit. Silný kouř pronikl do výrobní haly, kterou rychle opustilo několik zaměstnanců. Přesná příčina vzniku požáru je nadále v našem šetření, kdy se bude zkoumat možný výbuch prachu nebo vznik požáru po zatím neupřesněné závadě. Nejsou vyloučeny ani další vlivy.

Pro hasiče v tomto regionu to byl dnes již druhý výjezd, když dopoledne byli vysláni na hlášený požár v lese u obce Bystřička. Na místo vyjely jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů z Valašského Meziříčí, Jablůnky i Valašské Bystřice. Dojezd do těžkého lesního terénu byl komplikovaný a zdlouhavý. Cestou došlo také k lehkým poškozením zásahových aut. Po příjezdu bylo zjištěno, že vlivem větru došlo k rozšíření požáru při pálení klestu. Zásahem hasičů se podařilo zastavit požár včas před zasažením vzrostlých stromů. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Vyšetřovatel označil za příčinu požáru nedbalost při pálení.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-miw-
Sdílet