Pátek 17. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči chemici nacvičovali zásah na nebezpečné látky

Více než stovka profesionálních hasičů z Pardubického a Královéhradeckého kraje se již poosmé sešla v Seči u Chrudimi, kde se konalo další proškolení hasičů chemiků.



Více než stovka profesionálních hasičů z Pardubického a Královéhradeckého kraje se již poosmé sešla v Seči u Chrudimi, kde se konalo další proškolení hasičů chemiků.

Instrukčně metodické zaměstnání (IMZ) bylo uskutečněno ve dvou turnusech a účastnili se ho všichni technici chemické služby (CHS) ze všech územních odborů HZS Pardubického kraje, techniků CHS Hasičského záchranného sboru podniku Paramo, a.s., Pardubice a technici CHS ze všech územních odborů HZS Královéhradeckého kraje. Instrukčně metodické zaměstnání se uskutečnilo za spolupráce generálního ředitelství HZS ČR, Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč a firmy Dekonta a.s.

V letošním roce se chemici zaměřili hned na několik úkolů. „Nejprve si hasiči zopakovali formou jednoduchého testu běžná témata chemické služby jako základy chemie, převody jednotek a přepočty koncentrací základních informací o vedení zásahu na nebezpečné látky. V teoretické části byli technici dále seznámení s novou legislativou v oblasti chemických látek (Nařízení REACH) a zopakovali si problematiku dekontaminace vybraných nebezpečných látek NL. V praktické části prvého dne si procvičili identifikace látek pomocí Ramanova disperzního spektrometru, programu Medis-Alarm a tabulek, nácvik odběrů pevných, kapalných a plynných vzorků, vyhledávání pomocí detekční techniky míst úniků nebezpečné těkavé látky, kontaminovaných půd a proměřování atmosféry s rozhodnutím, zda atmosféra je bezpečná či nebezpečná," řekl kpt. Ing. Vít Preussler, vedoucí chemické služby HZS Pardubického kraje.

Ve spolupráci s Institutem ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč si hasiči procvičili obsluhu nové techniky pro vyhledávání radioaktivních látek (URAD 115 a DC-3H-08). Chemici měli pomocí přístrojů zjistit kontaminaci osob a vozidel a vyhledat i zdroje ionizujícího záření. „V praktickém nácviku se hasiči chemici zaměřili na jednotlivé kroky zásahu na nebezpečnou látku, tedy činnosti v nebezpečné zóně, vyhledávání zdroje radioaktivních látek, zjištění kontaminovaných míst radioaktivní látkou na vozidle, vyhledání kontaminovaného prostoru chemickými látkami , odběry vzorků, a určování základních chemických charakteristik nebezpečných látek, a to vše v nejvyšší ochraně a v některých případech za ztížených viditelných podmínek," uvedl kpt. Ing. Vít Preussler.

Dále se hasiči seznamovali s prostředky uloženými v chemickém kontejneru HZS Královéhradeckého kraje a protiplynovém vozidlu HZS Pardubického kraje.


por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje


-kaw- 

Sdílet