Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Výsledky z 3. ročníku soutěže ve vyprošťování osob z aut v Třinci

Za nesnesitelných letních podmínek se krajské soutěže ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel – „O pohár starostky města Třince" – zúčastnilo osm kvalitních týmů z řad profesionálních hasičů z MS kraje (přesněji z HZS MSK)

Za nesnesitelných letních podmínek se krajské soutěže ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel – „O pohár starostky města Třince" – zúčastnilo osm kvalitních týmů z řad profesionálních hasičů z MS kraje (přesněji z HZS MSK)


Dnešní výsledky 3. ročníku krajské soutěže hasičů ve vyprošťování:

1. Územní odbor HZS MSK ve Frýdku-Místku – stanice Třinec
2. Územní odbor HZS MSK Ostrava – stanice Fidejdy
3. Území odbor HZS MSK Ostrava – stanice Zábřeh


Vítěz – stejný jako loni – postupuje do celostátní kola, loni tam skončil na krásném 4. místě. Stejně jako loni i dnes v Třinci skončili druzí hasiči ze stanice Ostrava-Fifejdy.

Fotografie 2–9
je ze soutěžního klání týmu ze stanice HZS MSK v Třinci (okres FM), která zvítězila stejně jako loni a předloni. Soutěžní družstvo se skládá z velitele a tří hasičů. Úkolem soutěžního týmu je bezpečné a efektivní vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla za použití běžné zásahové techniky. Součástí vyproštění zraněné osoby je také poskytnutí první předlékařské pomoci odpovídající jejímu zranění a transport zraněné osoby k sanitce.

Každému týmu, který čeká na start ve stanu (v tzv. izolaci – viz FOTO č. 2), aby neviděl přípravy jemu zcela neznámé nehody, je podle vylosovaného pořadí předem přiřazena konkrétní těžká dopravní nehoda s jedním až třemi vozidly a jedním zraněným zaklíněným pasažérem uvnitř (třeba i se spadlým elektrickým sloupem na autech…). Na záchranu zraněného mají hasiči časový limit dvaceti minut, přičemž po 15 minutách dostanou trestný bod po každých dvaceti sekundách.
Zásah a vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla se hodnotí ve třech oblastech:
· v oblasti taktiky
· v oblasti techniky provedení zásahu
· v oblasti první předlékařské pomoci

Letos přijeli do Třince rozhodčí z Prahy, Plzně, Karlových Varů, Olomouce a Ostravy – kvůli nezaujatosti.


Mgr. Petr Kůdela
HZS Moravskoslezského kraje
tiskový mluvčí

-kaw- 

Sdílet