Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nakladač na poli zachvátily plameny

Na 1,1 milionu korun vyšetřovatel HZS předběžně vyčíslil škodu způsobenou čtvrtečním požárem nakladače na Vyškovsku. Teleskopický manipulátor Terex (nakladač) začal hořet při práci na poli u obce Zelená Hora.

Na 1,1 milionu korun vyšetřovatel HZS předběžně vyčíslil škodu způsobenou čtvrtečním požárem nakladače na Vyškovsku.

Teleskopický manipulátor Terex (nakladač) začal hořet při práci na poli u obce Zelená Hora. Při převážení balíků lisovaného sena po polní cestě majitel stroje zpozoroval hustý dým a vzápětí plameny z motorového prostoru. Zavolal hasiče a do jejich příjezdu se hořící stroj snažil hasit dvěma ručními práškovými přístroji.

Hlášení o požáru hasiči převzali dne 11. června ve 20.02 hodin, na místo vyjely tři jednotky – profesionální ze stanice ve Vyškově a dobrovolné ze Zelené Hory a Vyškova. Při jejich příjezdu byl nakladač v plamenech ve třetí ze čtyři fází požáru. Hasiči proti ohni nasadili vysokotlaký proud a vzápětí další proud s těžkou pěnou. Unikající naftu z palivové nádrže, v níž bylo zhruba 70 litrů nafty, hasiči jímali do nádoby, asi 10 – 15 litrů paliva ale uniklo do půdy. Požár dostali pod kontrolu ve 20.19 hodin, stroj pak dohasili a ochladili ve 21.38 hodin. Při požáru utrpěl majitel mechanismu zranění na nohou.

Příčinou požáru, který nakladač prakticky zničil, byla technická závada v motorové části. Za jízdy začal unikat olej, který se vznítil a plameny se rozšířily na celý motor a kabinu.



por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-swo-

Sdílet