Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po konfliktu dvou mužů došlo k požáru střechy domu

Dne 11. 6. 2010 ve 20:38 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Lhotka na Kroměřížsku. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Kostelan a Zdounek. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru střechy velkého rodinného domu.

Už příjezd k místu požáru byl pro hasiče z Kroměříže komplikovaný. Na dojezd museli zvolit náhradní trasu, protože nejkratší cesta přes obec Drahlov je uzavřena od povodní. Přes obec Vrbka tak byli na místě za šestnáct minut.

Už při příjezdu byl vidět kouř a požár části střechy starší rodinné usedlosti. Postupně bylo nataženo několik proudů vody a hasiči pronikli na půdu. Tam se snažili zabránit dalšímu šíření požáru nejen v samotných konstrukcích střechy, ale také na hromadách sena uložených v půdním prostoru.

Požár se hasičům podařilo lokalizovat asi po půlhodině prací. Celková likvidace požáru však byla hlášena až před půlnocí. Hasiči museli postupně vyhazovat uskladněné seno a dohašovat skrytá ohniska požáru. Zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření plamenů do obytných částí domu a uchránit tak další majetek.

Od ohlášení požáru pracovali hasiči s informací, že uvnitř hořícího domu mohou být dva muži. Při příjezdu byl jeden z nich venku (1955), ale ten nebyl schopen ve svém podnapilém stavu sdělit nic bližšího o druhém uživateli domu. Hasiči během zásahu postupně dům prohledávali, ale druhého muže nenašli. Ten pravděpodobně utekl, když před požárem měli oba muži vážný konflikt, včetně vzájemného fyzického napadení. Na místě zasahovala i posádka zdravotnické záchranné služby, která muže preventivně prohlédla a nakonec nechala na místě.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Požár zničil asi polovinu střechy rodinného domu a způsobil škodu asi za 200.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit obytnou část domu a další majetek asi za 800 tis. Kč. Pro nevyloučené úmyslné založení požáru je případ nadále ve společném šetření hasičů i policie. Po druhém uživateli domů pátrá policie.


mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet