Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoc hasičů po velmi vážné nehodě v Želechovicích

Dne 12. 6. 2010 v 08:58 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké dopravní nehodě v Želechovicích nad Dřevnicí. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u místního družstva došlo k těžké dopravní nehodě dvou osobních aut zn. Honda Civic a Citroen Saxo.

Mladý devatenáctiletý řidič hondy nezvládl průjezd mírnou zatáčkou u družstva, přejel do protisměru, kde čelně narazil do protijedoucího auta. Ve druhém voze cestovala rodinka s velmi malým dítětem, které bylo připoutáno v dětské autosedačce.

Řidiče hondy uchránil před zraněním aktivovaný airbag. Mladý muž byl ale událostí silně psychicky zasažen a musel být odvezen do nemocnice. Daleko hůře dopadla rodinka v protijedoucím voze. Po těžkém nárazu vypadl řidič z vraku auta, když se uvolnily dveře a s vážný zraněním visel z auta. Jeho spolujezdkyně sama vystoupila, ale vzápětí se vlivem zranění zhroutila na zem. Jejich převážený chlapeček utrpěl zranění na hlavě.

Ze záchranářů jako první na místo dorazila posádka zdravotnické záchranné služby, následována hasiči. Lékař se nejdříve staral o zraněného řidiče visícího z vraku vozu. Byly mu uvolněny nohy z prostoru pedálů a byl naložen na nosítka. V sanitním voze mu byla poskytnuta další nezbytná péče a po ošetření byl odvezen do nemocnice. K nehodě byly vyslány další dva posilové vozy zdravotníků, jejichž posádky si postupně převzaly další pacienty.

Malému chlapečkovi věnovali hasiči svého plyšového maskota Dráčka záchranáčka. Dítě bylo v autosedačce přeneseno do jedné ze sanitek a bylo rovněž převezeno do nemocnice. Hasiči zajistili vraky vozů proti požáru a uniklé provozní kapaliny zasypali sorbenty.

Dopravní nehoda zablokovala průjezd místní komunikací a křižovatkou u družstva. Vyšetřování dopravní nehody trvalo několik hodin, po celou dobu byla vozovka zcela uzavřena.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet