Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do obce Broumy dorazil zcela nový dopravní automobil, hasiči budou využívat devítimístný MAN TGE

Na začátku prosince 2020 jednotka sboru dobrovolných hasičů Broumy společně se starostou obce převzala nový dopravní automobil MAN TGE 3.180 od dodavatele Progres servis Sibřina s.r.o. Obec Broumy vozidlo pořídila s příspěvkem dotací 450 000 korun od Generálního ředitelství HZS ČR a 300 000 korun od Středočeského kra­je.

V historii sboru, který byl založen v roce 1880, je to poprvé, kdy byl pořízen nový automobil. Vozidlo nahradí VW Transporter z roku 1996,který obec pořídila za jednu korunu od Policie ČR v roce 2007.

Devítimístný dopravní automobil je dlouhý 5 986 mm, široký 2 040 mm a vysoký 2 560 mm.

Poháněn je přeplňovaným vznětovým čtyřválcem o objemu 1 968 cm³ a výkonu 130 kW, který splňuje emisní normu Euro 6. Motor je spřažen se šestistupňovou manuální převodovkou a pohání obě nápravy.

Tažné zařízení umožňuje připojení brzděného přívěsu o maximální hmotnosti 3000 kg, nebo nebrzděného o hmotnosti 750 kg.

Sedadla jsou rozmístěna ve třech řadách. Nákladový prostor je od posádky oddělen pevnou přepážkou. Sedadla ve druhé a třetí řadě je možné vyjmout a upevnit v libovolné vzdálenosti po směru nebo proti směru jízdy. Každé sedalo je polohovatelné, vybavené bezpečnostním pásem a loketními opěrkami.

Komfort posádky zajišťuje nezávislé topení o výkonu 4 kW a druhý výměník topení pro druhou a třetí řadu sedadel. Ve výbavě samozřejmě nechybí také manuální klimatizace.

Pohodlí a bezpečnost při parkování a manévrování zvyšují přední a zadní parkovací senzory.

Po obvodu střešního nosiče jsou umístěna LED světla bílé barvy pro osvětlení okolí stojícího vozidla nebo prostoru za vozidlem při couvání. Nad zadními dveřmi se nachází oranžová směrová alej. Pod sedadlem spolujezdce jsou uloženy dva magnetické světlomety, které lze zapojit do zásuvek na levém a pravém zadním sloupku.

Pro spojení na cestě k zásahu a při zásahu slouží vozidlová radiostanice Motorola DM2600 s tlačítkovým mikrofonem umístěná na palubní desce. V nákladním prostoru jsou dále umístěny dvě přenosné radiostanice DP1400 a dvě ruční svítilny Survivor LED Atex, které jsou dobíjeny z elektrického zdroje vozu. Vedle dveří řidiče se nachází zásuvka MagCode pro trvalé dobíjení akumulátorů.

Zvláštní výstražné zařízení je složené z modrých a červených LED světel. Kromě hlavní rampy na střeše, najdeme také dvojici světel v masce vozidla, nad zadními dveřmi a poslední pár je umístěn po bocích na konci vozidla. Ovládání výstražného zařízení umožňuje volbu ze tří tónů, reprodukci mluveného slova nebo přepínání mezi denním a nočním režimem.

Sdílet