Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v JHM vyjížděli ke stovkám zásahů

Následky prudkých bouřek,a přívalových dešťů včera večer zaměstnaly hasiče v celém Jihomoravském kraji. Po 20 hodině, kdy začaly první intenzívní bouřky na Blanensku a Brněnsku, do půlnoci hasiči v kraji vyjížděli k téměř 150 zásahům.

Následky prudkých bouřek,a přívalových dešťů včera večer zaměstnaly hasiče v celém Jihomoravském kraji.

Po 20 hodině, kdy začaly první intenzívní bouřky na Blanensku a Brněnsku, do půlnoci hasiči v kraji vyjížděli k téměř 150 zásahům. Na další desítky míst hasiči vyjížděli po půlnoci. Nejvíc zásahů, opět hlavně na Blanensku a Brněnsku, během večera také na Znojemsku a Hodonínsku, měli hasiči při odstraňování vyvrácených stromů na silnice i domy. V Nádražní ulici v Blansku vyvrácený strom usmrtil ženu. Spadlé stromy na Blanensku zatarasily například silnici z okresního města do Brna, stromy a větve popadaly také na místní komunikace v obci Jedovnice. V této obci stromy poškodily také střechy chat v rekreační oblasti. Na Blanensku, Brněnsku a v dalších místech vyvrácené stromy poškodily a zpřetrhaly elektrické vedení.

Na desítky míst kraje hasiči vyjížděli k čerpání vody ze zatopených sklepů a dalších prostor domů i lagun. V Brně-Králově Poli hasiči zachraňovali tříčlennou osádku dodávky, která uvízla v laguně a voda tekla do kabiny vozidla. V krajském městě voda zatopila několik částí velkého městského silničního okruhu. V České ulici hasiči čerpali vodu ze suterénu domu a z výkopu, protože při rekonstrukci potrubí hrozil únik a výbuch plynu. V krajském městě hasiči čerpali vodu také ze suterénních prostor porodnice na Obilním trhu a nemocnice Delta v Drobného ulici.

Na Blanensku a Brněnsku hasiči vyjížděli také k utrženým střechám, nebo části střešní krytiny domů. V Minoritské ulici v centru Brna po bouřce vyjížděli k požáru střechy, kterou zřejmě zapálil blesk, strom od zásahu bleskem vyjížděli hasit také do parku Lužánky.

Na Brněnsku hasiči vyjížděli Také na silnici z Ivančic do Oslavan, kde voda podemlela souběžnou železniční trať a hromady hlíny a kamení zavalily polovinu silnice. Provoz na železniční trati byl zastaven, zemina a kamení silnici v jednom jízdním pruhu pokryly na dvou místech a zátarasy v délce kolem 20 metrů dosahovala výšky 40 centimetrů. Protože hasičskou technikou masa hlíny a kamene nešla odstranit, na místo vyjeli silničáři s bagrem.

Na Znojemsku, kde hasiči zejména zasahovali s motorovými pilami při uvolňování silnic od vyvrácených stromů, museli večer tyto práce přerušit k záchraně ženy, která se topila v řece Dyji v Sedlešovicích. Hasiči spustili na vodu člun, ženu se ale podařilo vytáhnout na břeh a zachránit před jejich zásahem.

Ve Vlasaticích na Brněnsku hasiči vyjížděli k záchraně 9000 prasat ze zdejšího agropodniku. Bouřka přerušila dodávku el. energie do několika hal a vepřům hrozilo udušení. Než se podařilo haly napojit na náhradní zdroj el. proudu, hasiči k cirkulaci vzduchu v halách nasadili přetlakové ventilátory.

Ilustrační foto - skutečnosti, uvedené na snímku, nemusejí ani vzdáleně připomínat skutečnost

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-kow-

Sdílet