Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po 39 letech velitel družstva v Liberci nprap. Lumír Jíra ukončil službu u HZS Libereckého kraje

V pondělí 29. 3. 2021 nastoupil do své poslední služby hasič tělem i duší nprap. Lumír Jíra. Rozloučit se s ním přišli nejen kolegové ze směn, ale také zástupci z vedení HZS LK včetně krajského ředitele plk. Ing. Jana Hadrbolce.

V roce 1982 nastoupil jako řadový hasič k tehdejšímu Veřejnému útvaru sboru požární ochrany v Liberci. Postupně se vypracoval přes technika chemicko-technické služby až do funkce velitele družstva na stanici HZS LK Liberec.

Díky svým schopnostem, znalostem a zodpovědnému přístupu byl nejen při zásahové činnosti stabilní oporou kolegům, mentorem nováčků a pro nadřízené příslušníkem, na kterého se mohou stoprocentně spolehnout.

Nejen proto v roce 2012 převzal z rukou generálního ředitele HZS ČR genpor. Ing. Drahoslava Ryby. medaili za věrnost I. stupně na Trojském zámku.

Za dobu své služby postupně prošel všemi směnami. Účastnil se nespočtu zásahů. Jmenujme například rozsáhlý požár v areálu bývalé textilní továrny Kolora v Liberci ze září roku 2007. Své již dlouholeté zkušenosti využil při řešení bleskových povodní v Libereckém kraji v roce 2010. Posledním jeho zásahem velkého rozsahu byl požár domu ve Světlé pod Ještědem dne 18. 3. 2021.

Úspěšně také reprezentoval HZS LK v požárním sportu. Na mistrovství republiky v roce 1995 se s kolegy umístil v Hradci králové na skvělém 3. místě. Tento výsledek si zopakovali i o rok později v Praze.

Po ukončení aktivní sportovní kariéry předával své zkušenosti mladým sportovcům jako vedoucí reprezentačního družstva HZS LK. Mezi jeho koníčky patří běh, kterému se aktivně věnuje i v současnosti. Sleduje hokejové dění, jak v České republice, tak ve světě. Z knih se zajímá zejména o literaturu faktu.

Jeho rituál „pojídání nejmenované čokoládové tyčinky po obědě“ zná na stanici v Liberci opravdu každý, kdo sním sloužil alespoň jednu směnu.

V průběhu 39 let služby se u sboru spousta věcí změnila a Lumír Jíra vždy dokázal s těmito novinkami držet krok. Za tuto dlouhodobou vynikající činnost mu Jan Hadrbolec předal medaili HZS Libereckého kraje a popřál mu, aby mu jeho zdraví a elán vydržel i v dalších letech.

Jakub Sucharda
tiskový mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet