Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči stále zaměstnávají následky bouřek

Odstraňování vyvrácených a nalomených stromů a čerpání sklepů po víkendových bouřkách stále zaměstnává hasiče.

Od rána v kraji vyjeli k téměř 80 zásahům. Nejvíc práce měli hasiči na Blanensku, kde kvůli vyvráceným stromům zůstalo několik silnic zcela neprůjezdných. V rekreační chatové oblasti u rybníka Olšovec v Jedovnicích bouřky vyvrátily stovky stromů. Kmeny popadaly na cesty i na chaty a také zaparkovaná auta. Energetici museli oblast odpojit od el. proudu. Na zasahovaly čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Do 17 hodin se hlavní komunikace v rekreační oblasti hasičům podařilo uvolnit tak, aby lidé mohli z chat odjet.

Další vyvrácené, nebezpečně nalomené nebo poškozené stromy hasiči odstraňovali v řadě míst kraje. U cyklostezky v ulici Poříčí v Blansku, v Hostěnicích a Říčkách na Brněnsku a v Kloboukách – Bohumilicích na Břeclavsku hasiči zasahovali společně s pracovníky rozvodných závodů, protože spadlé stromy poškodily el. vedení. V Hlaváčkově ulici v Brně- Králově Poli odstranili strom, který spadl na zaparkované auto. Nebezpečně nahnutý strom v blízkosti obytného domu hasiči pořezali v Helfertově ulici v Brně-Černých Polích.

Na Blanensku, na Brněnsku a hlavně v krajském městě hasiči pokračovali v čerpání vody ze zatopených domů. Čerpadla nasazovali ve sklepech, výtahových šachtách, kolektorech a také v restauracích, objektech bank a v dalších budovách. Šest profesionálních a dobrovolných jednotek postupně zasahovalo při likvidaci několika lagun na tenisových kurtech v parku Lužánky.

V Bučovicích na Vyškovsku hasiči zasahovali u poškozené střechy domu. Utržené okapy a kusy plechové krytiny odstranili a zbytek střechy provizorně opravili. V okolí Oslavan a Padochova na Brněnsku hasiči čistili silnice od bahna. Nánosy bláta likvidovali také na Tesařově náměstí v Ivančicích.

Od sobotního večera hasiči v kraji při odstraňování následků bouřek s přívalovými dešti vyjížděli k více než 320 zásahům. Jednotky profesionálních hasičů vyjely ke 171 zásahům, dobrovolné jednotky ke 181 zásahům. Práce v souvislosti s bouřkami budou pokračovat do nočních hodin.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



-kaw- 

Sdílet