Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ministr vnitra navrhne odměny pro policisty, hasiče, celníky a vojáky za mimořádné nasazení v nouzovém stavu

Průměrnou odměnu 20 tisíc korun by dle návrhu ministra vnitra Jana Hamáčka mohli získat řadoví příslušníci integrovaného záchranného systému, kteří se podílejí na kontrolách krizových opatření. Ministr vnitra to prohlásil po jednání Ústředního krizového štábu.

Dnes, 31. března 2021, pod vedením ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) opět jednal Ústřední krizový štáb. Tématem byla aktuální epidemická situace, návrat dětí do škol a mimořádné odměny příslušníků bezpečnostních sbo­rů.

Nestačí stále jen děkovat, proto navrhnu vládě mimořádné odměny v průměru 20 tisíc korun pro policisty a hasiče, kteří dohlížejí na dodržování krizových opatření. Pokud budou kolegové souhlasit, navrhnu stejné odměny i pro celníky a vojáky,

informoval Jan Hamáček.

Příslušníci bezpečnostních sborů pracují v krizovém stavu bez nároku na náhradní volno a 150 hodin musejí odsloužit bez práva na proplacený přesčas.

Přečtěte siV krizovém stavu musí hasiči sloužit přesčas bez nároku na náhradní volno

Odměnu by měl dostat každý policista a hasič v osmé a nižší platové třídě, který se přímo podílí na boji s pandemií. Celkem by mělo jít o 28 500 přís­lušníků.

Věřím, že pro návrh získám ve vládě podporu, policisté a hasiči patří spolu se zdravotníky mezi nejohroženější profese,

doplnil.

Epidemická situace se dle Jana Hamáčka zlepšuje, nicméně počty hospitalizovaných v nemocnicích nadále zůstávají vysoké. Pokud bude pokračovat trend poklesu nakažených, bude po Velikonocích možné vypracovat konkrétní plán dalšího postupu včetně postupného uvolňování a návratu žáků do škol.

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations
Sdílet