Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Havlíčkobrodští hasiči se v dubnu roku 2021 přestěhovali do nové stanice

Od dnešního dne (čtvrtek 1. dubna 2021) od sedmé hodiny ranní vyjíždí havlíčkobrodští profesionální hasiči k mimořádným událostem z nové dislokace, z budovy, která byla postavena v areálu HZS Kraje Vysočina v ulici Humpolecká v Havlíčkově Brodě. Původní stanici v ulici Žižkova opustili po 51 letech.

Hlavním důvodem výstavby nové stanice byly zcela nevyhovující prostory žižkovské stanice. Hasičům v objektu citelně chyběla především garážová stání, prostory pro opravy techniky, ale také prostory pro školení a výcvik příslušníků.

Velkým problémem byly také průjezdy zásahové techniky k mimořádným událostem Žižkovou ulicí, a to zejména v dopravní špičce,

upřesnil důvody výstavby nové stanice ředitel HZS Kraje Vysočina plk. Mgr. Jiří Němec.

Nová stanice je dislokována v areálu, který společně s budovou armádní ubytovny získal HZS Kraje Vysočina v rámci bezúplatného převodu v červenci roku 2005. Jednalo se o převod od Armády České republiky po odchodu 4. brigády rychlého nasazení.

V bývalé budově armádní ubytovny sídlí, a i po výstavbě nové stanice nadále sídlit bude, územní odbor Havlíčkův Brod. Celý areál má plochu přibližně čtyři hektary a je na něm umístěn i sportovní stadion „Dukla“, na kterém se konají soutěže profesionálních i dobrovolných hasičů v požárním sportu.

V areálu vznikly dvě budovy – objekt požární stanice a multifunkční hala. Hasičskou stanici tvoří soustava tří navazujících objektů. V prvním objektu je zázemí stanice, ve střední části jsou velkoprostorové garáže pro zásahovou techniku a poslední část je vyhrazena pro strojní, chemickou a technickou službu.

Multifunkční hala prostorově navazuje na stávající budovu územního odboru a je v ní zázemí pro fyzickou přípravu hasičů a zázemí pro řešení humanitární pomoci.

Samotný projekt stanice pochází z Ateliéru Velehradský, s.r.o. a byl vytvořen tak, aby splňoval ty nejpřísnější normy a byl uzpůsoben tak, aby odolal extrémním suchům, orkánům, přívalům sněhu atd.

Nová stanice hasičům zajistí nejenom odpovídající zázemí, ale také zároveň dojde ke snížení zátěže pro okolí a životní prostředí. Z nové stanice budou mít hasiči lepší možnost výjezdu k mimořádným událostem,

podotkl plk. Němec.

Do zásahového obvodu stanice Havlíčkův Brod přitom patří 41 obcí, ve kterých žije více než 43 tisíc obyvatel. V loňském roce zasahovali havlíčkobrodští profesionální hasiči u 632 událostí.

Zhotovitelem stavby byli společníci společností IMOS Brno, a. s., GEOSAN GROUP, a.s. a Zlínstav a.s. K předání staveniště došlo 29. května 2019 a dílo bylo převzato 11. listopadu 2020. Konečná cena stavby je 262 886 000 Kč a z 85% byla financována z dotace EU.

Velmi nás mrzí, že vzhledem k epidemiologickým opatřením nemůžeme dnes stanici slavnostně otevřít. Pevně však věříme, že nastanou lepší časy a že ještě v první polovině letošního roku dojde ke slavnostnímu otevření stanice.

Těšíme se také, že brzy budeme moci na stanici přivítat malé i velké příznivce hasičů z řad veřejnosti,

uzavřel plk. Němec.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet