Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení prověřilo dobrovolné hasiče

Dne 25. května 2004 v 17.04 hodin byl na operační středisko hasičů oznámen požár lesa v katastru obce Lázně Bohdaneč směrem na obec Křičeň. Ilustrační foto.

Jednalo se o cvičení jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Pardubic a dále dobrovolní hasiči z obcí Lázně Bohdaneč, Břehy, Staré Ždánice, Rohovládova Bělá, Srch, Voleč, Čeperka, Křičeň, Bukovka a Přelouč.
Námětem cvičení byl požár lesa o rozloze zhruba 3 hektarů. Hasiči na místě cvičení ustanovili tři bojové úseky, zřídili stanoviště pro cisterny a dálkovou dopravu vody. Simulovaný požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu v 17.47 hodin a zcela zlikvidován byl v 19 hodin.
Cvičení, kterého se účastnilo 11 hasičských jednotek (asi 120 hasičů), mělo prověřit připravenost jednotek, jejich dojezdové časy, součinnost a dálkovou dopravu vody.

„Důvodem, proč jsme se rozhodli procvičit se, je fakt, že řada dobrovolných jednotek sboru dobrovolných hasičů v loňském roce pomáhala pardubickým profesionálním hasičům při likvidaci desítek požárů lesního porostu, trávy a rákosí v okolí Bohdanče a Pardubic,“ uvedl velitel jednotky SDH Lázně Bohdaneč Aleš Svoboda. Podle něj cvičení dopadlo dobře. Už teď bohdanečtí hasiči připravují další cvičení, námět ale zatím neprozradí. „Během roku uskutečňujeme vždy dvě cvičení. Jedním z cílů cvičení je také prověřit znalost hasebního obvodu, tedy znalost místních částí obcí i objektů a možná nebezpečí, která hrozí při mimořádné události,“ dodal Aleš Svoboda.

Připomenu, že v loňském roce patřily v letním období mezi nejčastější zásahy hasičů právě požáry porostů. Jen za loňské léto profesionální hasiči z Pardubic zasahovali u 68 požárů. Bez pomoci dobrovolných hasičů by likvidace požárů byla náročnější.

Pro Požáry.cz
nstržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet