Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze Sněžného disponují novým dopravním automobilem, Iveco nahradilo ve vozovém parku Avii

Jednotka SDH Sněžné se v polovině ledna letošního roku dočkala nového vozidlového přírůstku, nahrazujícího dosluhující Avii po třiceti letech.

Z důvodu maximální využitelnosti vozidla bylo členy JSDH Sněžné požadováno vozidlo v takovém rozsahu, aby plně nahradilo dosluhující Avii. Z finančního i technického hlediska bylo vybráno vozidlo na podvozku IVECO DAILY.

V rámci výběrového řízení se konstruktérem vozidla stala THT Polička s.r.o. a ve spolupráci s členy JSDH bylo vozidlo navrženo v požadovaných technických podmínkách a zhotoveno do finální podoby, jako dopravní automobil v provedení technickém DA – L1T.

Na automobil byla vyžádána výjimka na hmotnostní kategorii nad 3 500 kg s devíti místy sezení pro posádku. Iveco pohání přeplňovaný vznětový motor o výkonu 135 kW s manuální šestistupňovou převodovkou.

Karoserie typu furgon umožňuje oddělení prostoru posádky od úložného prostoru s vybavením.

Pro vytápění prostoru posádky je vozidlo vybaveno nezávislým topením. Dále je prostoru posádky uloženo vybavení pro záchranu na vodě, první pomoc, vakuová matrace, dýchací technika a náhradní tlakové lahve, ruční radiostanice, ruční svítilny, skládací páteřová nosítka a vzduchové zvedací vaky.

Úložný prostor byl navržen z hlediska akceschopnosti zásahové jednotky předurčené pro dopravní nehody tak, aby plně vyhovoval požadavkům mimořádných událostí.

Na výsuvných platech na podlaze je uložena motorová stříkačka PS 12, hydraulické vyprošťovací zařízení WEBER s pohonnou jednotkou a vysokotlaké hasící zařízení s nádrží 150 litrů vody a 20 litrů pěnidla určené pro rychlý zásah počínajících a malých lokálních požárů.

Hladinu vody v nádrži zobrazuje hladinoměr usazený nad vysokotlakým zařízením.

Čerpadlo vysokotlakého zařízení je poháněno benzinovým motorem. Délka hadice 60 metrů umožňuje zásah i mimo dostupných míst pro vozidlo.

Ve středové časti je na dvou výklopných platech uloženo pilařské vybavení, ruční vyprošťovací nástroj, páčidla, reflexní kužely, ochranné desky a požární vybavení. Na výsuvném platě jsou samozřejmostí hadice B a C.

V podvěsu je uložen teleskopický skládací žebřík délky 4 metry o nosnosti až 500 kg nebo používání třemi osobami současně. V horní části prostoru jsou uloženy sací hadice, lopaty, cestářská košťata a trhací hák.

Osvětlení vozidla a okolí je zajištěno led světly a červeno modrým světelným výstražným zařízením.

Celková cena vozidla se vyšplhala na 2 217 000 Kč. Vozidlo bylo spolufinancováno Ministerstvem vnitra – GŘ HZS ČR, krajem Vysočina, SDH Sněžné, městysem Sněžné a dobrovolnými dárci, firmami a rekreačními středisky, kteří se rozhodli podpořit nákup dopravního automobilu pro JSDH Sněžné.

Všem dárcům patří velké poděkování za poskytnutí finanční podpory. Poděkování patří také společnosti THT Polička s.r.o., jejím konstruktérům se kterými byla po celou dobu realizace vozidla vždy prvotřídní domluva a ochota vozidlo postavit dle našich požadavků.

Petr Veselský
velitel JSDH Sněžné
Sdílet