Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jak na stres?

Předtím, než si začnete platit drahého psychiatra nebo sáhnete po uklidňujících chemikáliích, zkuste se s příznaky psychického vypětí vypořádat sám.


Zatímco problémy jsou samy o sobě nevyhnutelné (tedy alespoň do té míry, pokud si je člověk nevytváří zbytečně sám), metodám, jimiž máte ve zvyku jim čelit, se vyhnout můžete. Jinými slovy to nejlepší, co můžete pro sebe a své okolí udělat, je naučit se zvládat svůj vztek a stres tak, že se z nich stanou jen prázdné pojmy. Nabízíme vám proto pět způsobů, které vám pomohou opět začít vést harmonický život.


1. Komunikujte a svěřujte se

Nikdo od vás určitě nečeká, že se potáhnete s náloží svých problémů úplně sám; máte-li možnost se ze svých starostí někomu vymluvit, neváhejte a udělejte to – dřív, než vás ovládne vztek či deprese. Obracet se na ostatní není známkou lidské slabosti. A i kdyby, pořád je lepší mít pohmožděné ego než pohmožděné pěsti.


2. Zhluboka dýchejte

Důležité a užitečné je také umění ovládnout se dřív, než vás popadne záchvat zuřivosti, v jehož víru často děláte věci, kterých později trpce litujete. Když vás něco rozčilí a vy cítíte, že se vám hrne krev do spánků, zavřete na chvíli oči a zhluboka se nadechněte. Jakkoli to může znít ohraně, za těch kritických pět vteřin se většinou dokážete uklidnit a ušetřit si zbytečnou hodinu jekotu a křiku.


3. Neberte všechno tak vážně

Považte: život je plný nepříjemných překvapení. Je opravdu nutné, abyste se ve svém komplikovaném životě rozčiloval kvůli takovým banalitám, jako je dopravní zácpa nebo zpožděný autobus? Když se během dne necháte rozhodit každou všední nepříjemností, než se vrátíte domů, budete mít nervy nadranc – a druhý den vám navíc celý kolotoč začne nanovo.

4.Eliminujte zdroje stresu
Tento bod je ze všech pěti nejnáročnější, ale také nejpřínosnější. Pokud se vaše práce stává nesnesitelnou, možná byste měl zvážit změnu zaměstnání. Podobně tak, pokud jsou příčinou vašich nesnází určití lidé, ať už takzvaní přátelé, anebo spolupracovníci, zkuste je prostě vypustit ze svého života. Jakkoli se vám takový postup může zdát radikální, musíte si uvědomit, že jde především o vaše duševní zdraví a to vyžaduje odstraňování problémů všude, kde je to možné.


5. Najděte si víc času pro sebe
Každý z nás si někdy přeje, aby mohl všechno hodit za hlavu, někam utéct a být na chvíli sám. A co vám brání? Často stačí, když si na pár hodin najdete nějaké místo, kde budete mít možnost utříbit si v klidu a o samotě myšlenky. Určitě vás příjemně překvapí, jak se pak ve víru každodenních událostí budete cítit zotaven.

Snažte se nevyčerpávat malichernostmi a svou energii investujte do řešení opravdu vážných problémů. A jestli při tom někoho požádáte o pomoc nebo se zachováte trochu emotivně, tak je to v pořádku. Jsme jenom lidi, a dáte-li občas najevo svou slabší stránku, nestanete se tím méněcenným člověkem
Sdílet