Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči musí rozebrat dřevěné obložení po požáru domu v Dolní Lipce na Ústeckoorlicku

K požáru domu do Dolní Lipky vyjíždělo v pátek 9. dubna 2021 v 11.35 hodin šest jednotek požární ochrany. Při příjezdu první jednotky k události, již byla celá střecha v plamenech. Hasiči se od majitelky domu dozvěděli, že se uvnitř objektu nikdo nenachází.

Hasiči museli zřídit čerpací stanoviště na místním potoku asi 1 km od místa události tak, aby byla neustále doplňována voda pro zásah. Hasiči nasadili pět tzv. útočných proudů k likvidaci požáru – tři zevnitř a dva zvenku. Objekt byl silně zakouřen, a proto hasiči museli používat po celou dobu zásahu dýchací přístroje.

Povolán byl protichemický automobil se zásobou tlakových lahví pro výměnu dýchací techniky a další možný zásah hasičů. V podkroví, které bylo zasaženo plameny, se nacházely dvě bytové jednotky. Problémem pro hasiče při zásahu se ukázal podmáčený povrch v horské oblasti, kde se nachází ještě velké zbytky sněhu, a ztížen byl tak pohyb hasičské techniky u hořícího domu.

Požár hasiči dostali pod kontrolu v 13.15 hodin. Starosta města Králíky se postaral o občerstvení zasahujícím hasičům.

Zásah je velmi náročný a stále trvá. Všech 35 hasičů totiž muselo nutně rozebrat celé dřevěné obložení domu, střešní plechovou konstrukci i konstrukci uvnitř domu, aby byla odhalena všechna ohniska požáru a objekt znovu nezačal hořet. Příčina vzniku požáru je dle slov vyšetřovatele hasičů zjišťována a pracovat na jejím odhalení se bude i po celou sobotu.

Škoda byla předběžně vyčíslena na 2,5 milionu korun. Likvidace požáru byla na operační a informační středisko hlášena v 15.52 hodin.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet