Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Liga ČR 2010 ve výstupu na věž

Pátý závod Ligy ČR 2010 ve výstupu na věž proběhl za přímo tropického počasí a účasti štábu České televize na rychlé čtyřvěži v Českých Budějovicích. Na startu byli opět všichni Ti, kteří se takzvaně perou o ligové body.

Pátý závod Ligy ČR 2010 ve výstupu na věž proběhl za přímo tropického počasí a účasti štábu České televize na rychlé čtyřvěži v Českých Budějovicích. Na startu byli opět všichni Ti, kteří se takzvaně perou o ligové body.

Ve vzduchu přímo visely otázky: Uhájí Honza Hopp zlatou přilbu lídra Ligy? Vyhraje Jakub Pěkný další závod? Dokáže Karel Ryl z třetího místa znovu zaútočit na čelo Ligy?A co ostatní závodníci v oficiálních ligových dresech?

Čtrnáct časů pod magickou hranicí patnácti sekund a jedna opravdová bomba, další „třináctkový“ světový čas v podání českého závodníka!

Po prvních pokusech se vedení ujal jihlavský lídr Ligy 2010, ve zlaté přilbě startující Jan Hopp s časem 14,15s. Ostravský Jakub Pěkný byl v čase o pouhých 0,01s horším (14,16s) druhý. Další ostravák Kamil Bezruč se časem 14,62s zařadil na třetí místo.

Tito tři závodníci si nakonec z Českých Budějovic odvezli nejvíce ligových bodů. Nádherným zážitkem byl druhý pokus v podání Jakuba Pěkného, rychlý a plynulý výkon zakončil Jakub zálezem ve fantastickém čase 13,85s. Stal se tak dalším českým hasičem, který vstoupil do světové extratřídy v disciplíně výstup na věž.

Pátý závod Ligy 2010 Jakub přesvědčivě vyhrál, je to již jeho třetí vítězství ligového závodu v řadě za sebou. Probil se do čela Ligy 2010 a do šestého ligového závodu ve Zlíně bude poprvé nastupovat v zlaté přilbě lídra Ligy.

Druhý pokus perfektně „sedl“ Kamilu Bezručovi, časomíra se zastavila na úctyhodném čase 14,09s a Kamil si kromě osobního rekordu odvezl z Českých Budějovic i sedm ligových bodů za druhé místo.

Honza Hopp svůj velmi dobrý čas z prvního pokusu (14,15s) nevylepšil a obsadil třetí ligové místo ohodnocené šesti body.

Situace se oproti předchozímu závodu Ligy obrátila, také nyní ztrácí Jan Hopp na vedoucího Jakuba Pěkného pouhý jeden bod a zdá se, že o putovní pohár Ligy ČR ve výstupu na věž svedou souboj právě tito dva závodníci.

Blanenský Marek Jarůšek boduje pravidelně v každém závodě a nejinak tomu bylo i v Českých Budějovicích – po 14,90s v prvním pokusu zalezl Marek v druhém své letošní maximum a za výkon 14,33s získal pět ligových bodů za čtvrté místo.

Na páté místo se vyšvihl nováček v dresu Ligy, plzeňský Jindřich Harasimovič. Čas 14,63s z druhého pokusu mu přinesl čtyři body.

Šestým místem bodoval liberecký Martin Kulhavý. Po 14,95s z prvního pokusu si za výkon 14,70s připsal tři ligové body. Dosažený čas je letos Martinův nejlepší.

Do prestižního ligového dresu se oblékl také třebíčský Lukáš Hons, který bodoval sedmým místem za čas 14,85s z prvního pokusu.

Poslední ligový bod za osmé místo již potřetí za sebou získal olomoucký Jaroslav Žitný, tentokrát za čas 14,92s.

Černého Petra v podobě devátého, prvního nebodovaného místa si opět „vytáhl“ plzeňský Vlastimil Žák – ani tentokrát mu „čtrnáctkový“ čas 14,94s na zisk ligového bodu nestačil.
Od ligového bodu zůstal Vlasta pouhých 0,02s.

Na budějovickou věž nebude v dobrém vzpomínat ostravský Karel Ryl.
První, dobře rozběhnutý pokus zastavilo uklouznutí těsně před zálezem v posledním patře a Karel se časem 17,67s zařadil na smutné šedesáté místo.
Ani v druhém pokusu se Karlovi nepodařilo nepříznivý vývoj zvrátit. Po pokaženém zápichu Karel skončil a tím také velmi pravděpodobně skončila i jeho možnost obhájit celkové vítězství Ligy.

Někteří závodníci v ligových dresech doplatili na poruchy časomíry ve třetí dráze. V opakovaných pokusech nošovický Pavel Krpec málem spadl, plzeňský Martin Provazník si ošklivě narazil, nebo možná i zlomil palec při zápichu u věže.

LIGA 2010 – VETERÁNI

Závod veteránů vyhrál blanenský Josef Pěnča(48let) s časem 15,33s a je to již jeho čtvrté vítězství v bodování Ligy 2010 veteránů. Na druhém místě skončil olomoucký Zbyněk Hradil (40let) časem 15,77s.
Vedoucí dvojice v průběžném bodování Ligy veteránů Pěnča-Hradil spolu svedla opět krásné souboje se skvělými „patnáctkovými“ časy. V Lize poprvé bodoval ostravský Dalibor Grománek (48let), který se solidním časem 17,63s prosadil na třetí místo. Na průběžném pořadí hodnocení veteránské kategorie Ligy 2010 se opět nic nezměnilo.

ROZBĚHY PRO 16 NEJLEPŠÍCH

Semifinálové rozběhy pro 16 nejlepších a následný finálový závod přinesl mnohá překvapení.

Velmi zajímavý byl „budějovický“ příběh domažlického Jaroslava Hrdličky. V prvním rozběhu základních pokusů „nedal“ zápich, v druhém kole měl čas 15,24s a skončil na šestnáctém místě. Toto místo bylo ale zároveň posledním postupovým do následných rozběhů – a v těch se už Jardovi dařilo. V prvním semifinále po zápichu končí favorizovaný Jakub Pěkný, Jarda rozběh vyhrál a byl rázem ve finále.

Snad největším překvapením budějovického závodu bylo vystoupení domácího Jana Ježka. V základních pokusech skončil časem 15,01s na desátém místě a postoupil do druhého semifinálového rozběhu. Tento rozběh se mu podařilo překvapivě vyhrát a budějovický hasič se stal vedle Jaroslava Hrdličky druhým finalistou. Třetí i čtvrté semifinále již dopadlo „podle předpokladů“ a do finále tak postoupili favorité rozběhů Honza Hopp a Marek Jarůšek.

Finálový závod byl úžasnou podívanou, kde souboj Jana Ježka s Jardou Hrdličkou přímo bral dech.
Po celý rozběh mírně vedl domácí závodník, ale mohutným finišem v závěru dokázal toto finále vyhrát Jaroslav Hrdlička ve výborném čase 14,25s. Honza Ježek na druhém místě zaostal za Jardou o pouhé 0,03s a obsadil časem 14,28s druhé místo. Bronzovou příčku obsadil ve finálovém rozběhu Jan Hopp. Neoblíbené „brambory“, neboli čtvrté místo, zůstaly pro Marka Jarůška.

Info: Český hasič

-kow-

Sdílet
Přiložené soubory
Výsledky 2 zobrazit online JPG 327 kB
Výsledky 1 zobrazit online JPG 311 kB