Středa 8. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár dvou hospodářských budov v Rožnově pod Radhoštěm

Dne 15. 6. 2010 ve 12:42 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru hospodářského stavení v Rožnově pod Radhoštěm. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka hasičů města Rožnov pod Radhoštěm se dvěma cisternami a rychlým zásahovým vozem, a jednotky dobrovolných hasičů ze Zašové a Hutiska-Solance.

Dne 15. 6. 2010 ve 12:42 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru hospodářského stavení v Rožnově pod Radhoštěm.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka hasičů města Rožnov pod Radhoštěm se dvěma cisternami a rychlým zásahovým vozem, a jednotky dobrovolných hasičů ze Zašové a Hutiska-Solance. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k postupnému a rozsáhlému požáru dvou celodřevěných hospodářských budov a jednoho osobního auta.

Požár byl zpozorován velmi pozdě a prakticky už v plném rozsahu zasažení jedné z budov. Silný kouř jako první zpozoroval nedaleký soused, který událost nahlásil na tísňovou linku. Ve stejné době si požáru všiml také přímý soused, kterému se včas podařilo uchránit jedno osobní auto, které včas vyparkoval z garáže. Na hašení požáru neměli majitelé prostředky a pravděpodobně by ani žádné běžné prostředky nestačily.

Jako první na místo dorazili hasiči z města Rožnov pod Radhoštěm, kterým se podařilo rozvinout několik proudů vody. Požár byl mimořádně silný a podporovaný větrem, který postupně měnil směr. Plameny se tak rozšířily z jedné hospodářské budovy na odstavený osobní automobil a další hospodářské stavení souseda. Hrozilo ohrožení blízkého rodinného domu i chaty druhého majitele.

Dojezd dalších jednotek hasičů byl po úzké komunikaci prodloužený, mezitím plameny přepálily dráty elektrického a telefonního vedení nad jednou z hořících budov. Požár dál sílil a rozšiřoval se. Hasiči z dobrovolných jednotek museli kyvadlově navážet vodu k velkému zásahu.

Jen lokalizace požáru trvala hasičům přes půl hodiny. Celková likvidace požáru byla hlášena až krátce před šestnáctou hodinou. Hasiči museli postupně pronikat do hořících hospodářských budov a dohašovat jednotlivá ohniska požáru. Při požáru nebyl nakonec nikdo zraněn a hasičům se podařilo uchránit dům i chatu před zasažením.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Jedna hospodářská budova byla zcela zničena, plamenům podlehlo i osobní auto. Druhé hospodářské stavení bylo zničeno nejméně ze dvou třetin. Zničeno bylo i mnoho strojů a zařízení uskladněných v budovách. Požárem způsobené škody, včetně rozvodů vedení, byly předběžně vyčísleny na 760.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek okolních budov nejméně za 1,5 mil. Kč.

Příčina vzniku požáru je nadále ve společném šetření hasičů i policie. Na místě byl nasazen i speciálně cvičený pes pro vyhledávání stop po požárech. Zatím nejsou vyloučeny žádné možnosti standardních příčin vzniku požáru.


mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet