Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vyšla odborná kniha Požárně bezpečnostní zařízení ve stavbách, kolektiv autorů vedl Václav Kratochvíl

Vývoj v oblasti požární bezpečnosti staveb a technologií vyžaduje široký komplex teoretických znalostí a praktických zkušeností. Zejména praktické zkušenosti při navrhování, instalaci, uvádění do provozu a při provozu požárně bezpečnostních zařízení je oblast, kterou lze obtížně v obecné formě napsat v technických či právních předpisech. Konkrétní provedení požárně bezpečnostního zařízení nelze realizovat a provozovat bez praktických zkušeností.

Nové a modernější technologie jednotlivých požárně bezpečnostní zařízení umožňují jejich lepší využití a propojení s dalšími požárně bezpečnostními zařízeními. To s sebou ale přináší vícečetné varianty možných stavů, kde vzhledem k poměru jejich počtu a kombinací může vzniknout kombinace nežádoucí. Proto se problematice systémové integrity požárně bezpečnostních zařízení musí věnovat stejná pozornost, jako každému jednotlivému požárně bezpečnostnímu zařízení.

Prodej publikace Požárně bezpečnostní zařízení ve stavbách
Autoři Václav Kratochvíl, Šárka Navarová, Michal Kratochvíl
NOVĚ II. doplněné a upravené vydání z roku 2021
756 stran, cena 880,– včetně DPH

Knihu můžete na webu společnosti KRASO

V obsahu knihy jsou v oblasti systémové integrity požárně bezpečnostních zařízení uvedeny základní principy posuzování, které zohledňují základy a obecné postupy. Úvodní kapitoly knihy jsou věnovány stavbám a jejich částem, základům oboru požární bezpečnosti staveb a technologií. Další kapitoly obsahují vždy ke konkrétnímu požárně bezpečnostnímu zařízení se základními informacemi a principy.

Na závěr je představena činnost složek IZS při mimořádných událostech, ať již vyvolaných absencí požárně bezpečnostních zařízení nebo přírodními vlivy.

Kniha je určena pro studenty škol oboru požární ochrana, bezpečnostního inženýrství, technického zařízení budov, pozemního stavitelství, odbornou přípravu v jednotkách požární ochrany, pro znalosti zasahujících hasičů, oblast stavební prevence, kontrolní činnost, projektantům, investorům a široké odborné veřejnosti.

Sdílet