Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V areálu PVA v Letňanech proběhne ve čtvrtek 17. června Den záchranářů

V devět hodin zahájí Den záchranářů ředitel Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy plk. Bc. Dalibor Gosman. Dopoledne se uskuteční praktické cvičení s ukázkami pro žáky základních škol. V rámci cvičení budou žákům a veřejnosti předvedeny ukázky z činnosti složek IZS.

V devět hodin zahájí Den záchranářů ředitel Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy plk. Bc. Dalibor Gosman. Dopoledne se uskuteční praktické cvičení s ukázkami pro žáky základních škol. V rámci cvičení budou žákům a veřejnosti předvedeny ukázky z činnosti HSZ hl. m. Prahy, Policie ČR, Městské policie hl. m. Prahy, Zdravotnické záchranné služby, Českého červeného kříže, Svazu civilní obrany ČR a Sdružení válečných veteránů ČR a Vojenské policie Armády ČR.

Druhá půlka cvičení bude praktická. Žáci se seznámí s individuálními ochrannými prostředky, kontejnerem nouzového přežití a dekontaminační linkou osob, vyzkouší si základy první pomoci, prohlédnou si zdravotnickou, policejní i hasičskou techniku.

Ilustrační foto

Odpoledne je určeno především široké veřejnosti. Od 14:00 hodin na výstavišti v Letňanech uvidíte dynamické ukázky jednotlivých složek, dále pak každou celou hodinu budete mít možnost navštívit jednotlivá stanoviště, která si prohlédnete a budou vám zodpovězeny vaše dotazy k nim. Uvidíte ukázku z práce záchranářů s využitím výškové techniky v kombinaci se slaňováním záchranářů HZS a psovoda Městské policie se služebním psem, nebo snesení zraněného z výškového objektu a jeho transport ke zdravotnickému personálu, ukázky zásahu jízdního oddílu Městské policie nebo vystoupení kynologů se zásahovými i záchranářskými psy, techniku a vybavení Vojenské policie a další technické prostředků a vybavení záchranářů.

Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy představí cisternovou automobilovou stříkačku, plošinu, kontejner nouzového přežití a přívěs na dekontaminaci osob. Městská policie přistaví na místo svůj propagační autobus a služební vozidlo. Také postaví v Letňanech mobilní dopravní hřiště, kde si budou moci děti vyzkoušet své znalosti dopravního provozu a získat dětský řidičský průkaz. Policie ČR ukáže návštěvníkům Dne záchranářů vozidlo speciální pohotovostní jednotky, zásahovou techniku a zbraně a také automobil s vodním dělem. Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy dovolí nahlédnout do modulu hromadného neštěstí GOLEM. Pracoviště vojenské policie bude mít na místě svůj Land Rover, osobní automobil a motocykl.

Den záchranářů organizačně zajistil Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy ve spolupráci s dalšími zúčastněnými složkami. Přiložené fotografie jsou z loňského cvičení – nultého ročníku Dne záchranářů na letišti ve Kbelích.

Ilustrační foto

por. Bc. Pavlína Adamcová
tisková mluvčí
HZS hl.m. Prahy



-swo-

Sdílet