Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z čerpací stanice bylo evakuováno 25 lidí

Evakuaci 25 lidí z čerpací stanice na dálnici D1 si dnes vyžádal únik nebezpečné látky z nákladního prostoru kamionu. Evakuaci 25 lidí z čerpací stanice na dálnici D1 si dnes vyžádal únik nebezpečné látky z nákladního prostoru kamionu.

Evakuaci 25 lidí z čerpací stanice na dálnici D1 si dnes vyžádal únik nebezpečné látky z nákladního prostoru kamionu. Evakuaci 25 lidí z čerpací stanice na dálnici D1 si dnes vyžádal únik nebezpečné látky z nákladního prostoru kamionu.

Látka unikala z návěsu tahače DAF, který převážel 40 dvěstělitrových sudů a dalších devět tisícilitrových kontejnerů s pryskyřicí. Jeden sud byl narušený a z vytékající kaliny se do ovzduší uvolňovaly nebezpečné výpary obsahující výbušný, silně hořlavý a zdraví škodlivý styren. Polský řidič soupravy za jízdy po dálnici zjistil, že z nákladního prostoru uniká chemikálie a kapalina stéká na boční část tahače a kolo soupravy. Na 187. kilometru dálnice D1 ve směru z Prahy do Brna proto sjel k čerpací stanici, aby únik ohlásil hasičům.

Hlášení na tísňovou linku hasiči převzali v 8.12 hodin. Na místo vyjely čtyři jednotky profesionálních hasičů z Brna a okolí. Při jejich příjezdu si pracovníci i zákazníci čerpací stanice s restaurací stěžovali na zápach a dráždivé účinky neznámé látky. Hasiči spolu s policisty proto čerpací stanici evakuovali a okolní prostor u obce Troubsko uzavřeli. O události informovali příslušný odbor životního prostředí Městského úřadu ve Šlapanicích a Českou inspekci životního prostředí. Ke kamionu u čerpací stanice vyrazila také výjezdní skupina chemiků z laboratoře HZS JmK v Tišnově.

Hasiči zasahující v ochranných protichemických oblecích a v dýchacích přístrojích vnikli na korbu návěsu a porušený dvousetlitrový sud tmelem utěsnili. Sud umístili do speciálního kontejneru k přepravě nebezpečných látek, vyteklou kapalinu na korbě návěsu i na vozovce zasypali sorbentem. Ucpávkami bránili průniku chemikálie do kanalizace. Z poškozeného kovového sudu podle předběžného odhadu vyteklo zhruba 80 litrů chemikálie. Ostatní sudy a kontejnery na návěsu byly neporušené. Chemici při kontrolním měření zjistili zvýšenou koncentraci styrenu a vytyčená nebezpečná zóna proto zůstala na téměř tři hodiny zcela uzavřena.

K ekologické likvidaci sudu se zbytky chemikálie, použitého kontaminovaného sorbentu a dalších následků úniku hasiči povolali pracovníky specializované sanační firmy. Provoz na čerpací stanici byl částečně obnoven po 10. hodině, zásah hasičů byl ukončen ve 12.26 hodin.


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-swo-

Sdílet