Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár napáchal škodu na voze přes milion korun

Dne 16. 6. 2010 v 14:24 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta v obci Horní Bečva. Na místo vyjela jednotka hasičů města Rožnov pod Radhoštěm s jednou cisternou a jednotka dobrovolných hasičů z Horní Bečvy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlejšímu požáru nákladního auta zn. Tatra 815.

Řidič zastavil na světlech u opravovaného silničního úseku hlavního tahu I/35, když byl protijedoucími řidiči upozorněn na požár. Po vystoupení uviděl kouř a plameny vycházející z prostoru pod kabinou. Snaha o uhašení požáru přenosným hasicím přístrojem jednoho z řidičů byla marná.

Už při příjezdu hasičů byla v plamenech kabina a motorový prostor. Požár se dále rozšiřoval za kabinu a poškodil hydraulické nakládací rameno. Hasiči rozvinuli vodní vedení a požár postupně lokalizovali. Celkové uhašení plamenů jim zabralo asi hodinu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Plameny prošly z motorové části do celé kabiny, přepálily veškerá hydraulická, elektrická i vzduchová vedení stroje a poškodily také nakládací rameno.

Požárem způsobená škoda byla majitelem vyčíslena na 1.500.000,– Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek nákladního vozu za 1,5 mil. Kč. Příčinou vzniku požáru byla technická závada.

Nebyl to však dnešní jediný požár motorového dopravního prostředku. Ve 14:49 hod. vyjížděli profesionální hasiči z Uherského Brodu na hlášený požár osobního auta. Požár byl uhašen ještě před příjezdem jednotky, a to pomocí přenosného hasicího přístroje z nedaleké autoopravny. Požár zasáhl část vnitřního prostou a majiteli způsobil škodu asi za 10.000 Kč. Vyšetřovatel hasičů z Uherského Hradiště zjistil, že příčinou požáru byla špatně upevněná autobaterie a přes následně poškozené elektrorozvody došlo k požáru.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet