Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

I hasiči potápěči se zapojili do pátrání po pohřešovaných osobách

Dne 16. června se v Horním Jelení konalo cvičení integrovaného záchranného systému nazvané Záchrana 2010 jehož námětem bylo pátrání a záchrana pohřešovaných osob. Dvě osoby se měly ztratit z domu s respiční péčí Domova Simeon v Horním Jelení.

Dne 16. června se v Horním Jelení konalo cvičení integrovaného záchranného systému nazvané Záchrana 2010 jehož námětem bylo pátrání a záchrana pohřešovaných osob. Dvě osoby se měly ztratit z domu s respiční péčí Domova Simeon v Horním Jelení.

Událost byla oznámena na Krajské operační a informační středisko HZS Pardubického kraje. Zpráva byla předána policistům a ´rozjelo´ se pátrání, do kterého byli zapojení jak policisté a profesionální hasiči, tak i kynologové. Vrtulník Letecké služby Policie ČR prohledával okolí z výšky, policisté spolu s kynology v lesích a hasiči potápěči prohledávali nedaleký rybník Pětinoha.

Cílem cvičení bylo prověřit a procvičit jednu z forem pátrací policejní činnosti, kterou nelze zabezpečit běžnými silami a prostředky PČR Územního odboru Pardubice, prověřit využití radiostanic pracujících v síti „Matra" mezi velitelem zásahu, ostatními veliteli zúčastněných složek IZS a Krajským operačním a informačním střediskem Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje na kanálu „112", prověřit systém vyrozumění, akceschopnost a připravenost jednotlivých složek IZS (tj. PČR, HZS Pardubického kraje, ZZS Pardubického kraje, Záchranná brigáda kynologů Pardubického kraje), prověřit řízení a organizaci zásahu složek IZS při společném zásahu, prověřit praktické využití materiálně – technického vybavení zasahujících složek IZS a prověřit reálnost postupu dle typové činnosti složek IZS při společném zásahu – pátrací akce v terénu" a použití přístrojů GPS.

Během cvičení se hejtmanovi a dalším hostům představila i potápěčská skupina Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje. Potápěčská skupina byla zřízena v roce 2000. Od zřízení potápěčské skupiny až do současnosti se potvrzuje opodstatněnost a využitelnost potápěčů v opěrném bodě v Pardubicích. „Opěrný bod" je vytvořen ve spolupráci s HZS Královéhradeckého kraje, kde směnu B a C zaštiťuje HZS Pardubického kraje a směnu A HZS Královéhradeckého kraje. Opěrný bod potápěčů v Pardubicích slouží pro kraje Liberecký, Pardubický a Královéhradecký. Doba výjezdu potápěčů k zásahu je do dvou minut.

Činnost potápěčů je zaměřena zejména na záchranu osob, odbornou pomoc při kontaminaci vod, vyzvedávání předmětů a vozidel z vody (chemicky a biologicky kontaminovanou), vyhledávání pohřešovaných osob (utonulých) na žádost Policie České republiky, nasazení do odřadů pro řešení mimořádných situací (povodně, průmyslové havárie, apod.) a další potápěčské práce charakteru technické pomoci, kde nelze z časových důvodů využít jinou složku integrovaného záchranného systému provádějící záchranné a likvidační práce pod vodní hladinou.

Po několika hodinách rozsáhlého pátrání byly nalezeny obě pohřešované osoby, které byly ihned předány do péče zdravotníkům. Cvičení bylo následně ukončeno. Zda cvičení splnilo svůj účel a povede k dalšímu zdokonalení vzájemné součinnosti záchranného systému Pardubického kraje ukáže následující vyhodnocení, které bude provedeno v nejbližších dnech.


por. Bc. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje


-swo-

Sdílet