Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Obyvatelé museli opustit byty

Více než šedesát obyvatel panelového domu v Bzenecké ulici na sídlišti Vinohrady v Brně museli v noci na pondělí evakuovat hasiči. V jejich domě totiž po druhé hodině ranní vzplanula elektroinstala­ce.Ilustrační fo­to.

Požár 12ti patrového domu byl na operační středisko nahlášen ve 2:21 hodin a na místo vyjelo šest hasičských vozů včetně protiplynového vozidla. Hasiči zjistili, že oheň zachvátil elektrorozvaděč na chodbě v přízemí a po schodišti se rozšířil až do 7. poschodí. Velitel zásahu proto rozhodl o evakuaci věžáku, jehož chodby se naplnily hustým dýmem a toxickými zplodinami, které pronikaly i do bytů

Lidé z domu se před otravou kouřem uchýlili k oknům a na balkony. K jejich záchraně použili hasiči třicetimetrový automobilový žebřík. Takto evakuováno bylo celkem 16 lidí (z toho 11 dospělých a pět dětí), pes a kočka. Dalších 45 obyvatel domu hasiči po částečném uhašení a odvětrání chodeb a s použitím dýchací techniky vyvedli do bezpečí po schodišti.

Zdravotníci do nemocnice s podezřením na nadýchání toxických zplodin hoření převezli jednu starší ženu, u ostatních nezjistili žádná zranění. „Požár byl lokalizován ve 3:20 a likvidován ve 4:49 hodin,“ uvedl jihomoravských mluvčí hasičů Jaroslav Haid. Vyšetřovatel odhadl škodu na 300 tisíc korun.

Při zásahu se hasiči, tak jako při většině výjezdů na sídliště Vinohrady, k hořícímu domu vůběc nemohli dostat, stěžuje si na divoce parkující řidiče mluvčí. První jednotka se k domu musela přesunout pěšky a techniku museli přesunovat po trávnících a chodnících.
Sdílet