Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Odborná porota vyhodnotila další ročník tradiční fotosoutěže „Hasiči před i za objektivem“

I v roce 2021 vyhlásila Česká asociace hasičských důstojníků, z.s. spolu s Hasičským fotografickým klubem HAFOK z Bruntálu fotografickou soutěž „Hasiči před i za objektivem“.

Fotografická soutěž s dlouholetou tradicí každoročně představuje veřejnosti díky fotografiím zásahy hasičů, výcvik, hasičský sport, život na stanici, ale také momenty ze spolkového života sborů dobrovolných hasičů, jakými jsou například plesy, soutěže dětí a mládeže, předávání techniky a setkání hasičských praporů.

Nestrannost při hodnocení fotografických prací je zajištěna nezávislou porotou, jejímž hlavním porotcem je dokumentární fotograf a pedagog prof. Mgr. Jindřich Štreit.

Výsledky 2021 – kategorie A – požáry

1. místo – Richard Michna

2. místo – Tomáš Lach

3. místo – Filip Brož

Na stupních vítězů se napříč kategoriemi dlouhá léta pravidelně umisťoval Jakub Kozák, který se letos soutěže nezúčastnil.

Rozhodl jsem se podpořit svou neúčastí fotografy, kterým se kvůli mě roky nedařilo probojovat na přední příčky, příští rok se naopak chystám opět oživit samotnou soutěž svými snímky,

řekl nám k tomu Jakub.

Výsledky 2021 – kategorie B – ostatní zásahy

1. místo – Petr Skřivánek

2. místo – David Blažek

3. místo – Petr Teslík

Podobně to vidí i další slavný fotograf Michal Šafus.

Česká scéna už je v oblasti hasičského focení dlouho příliš jednotvárná. Fanta, Šafus, Lach, Kozák – těch jmen už bylo dost a je potřeba nesobecky pomoci i jiným dostat se do naší ligy,

doplnil ke své oblíbené soutěži Michal.

Výsledky 2021 – kategorie C – výcvik

1. místo – Jaroslav Mikoška

2. místo – Petr Teslík

3. místo – Ondřej Fabián

Já jsem v soutěži zůstal, zajímalo mě, jestli se v průběhu let objeví nějaký zásadní zlom. A přišlo to právě letos – na pomyslnou bednu se dostala fotka, na které jsem zachycen já sám, stal jsem se zajímavým objektem,

řekl nám dlouholetý soutěžící Tomáš Lach, který sice není hasičem, ale objevil se opravdu před i za objektivem.

Výsledky 2021 – kategorie D – život na stanici

1. místo – Petr Skřivánek

2. místo – Jaroslav Mikoška

3. místo – Barbora Krenželoková

Snímky do všech kategorií mohli zasílat fotografující hasiči i fotoamatéři z řad široké veřejnosti z České republiky a ze Slovenska.

Partnery soutěže jsou už dlouhá léta Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje, web POŽÁRY.cz a preventivně výchovný portál Hasík CZ.

Sdílet