Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mezinárodní cvičení posádek WSAR na divoké vodě v Opavě

Na umělém vodním kanálu u řeky Opavy v Opavě se dnes po celý den cvičí posádky z HZS MSK, Velké Británie a Nizozemska ve zdolávání divoké vody a v řešení nehody raftu (otočení dnem vzhůru).

Zatímco naši hasiči mají se zdoláváním divoké vody bohaté zkušenosti, kolegové z GB a NL si ji nejprve „osahávali“. Za doprovodu instruktorů z vodáckého oddílu (žlutá trika). V pondělí a úterý společně cvičili na stojaté a klidné vodě (hlučínská štěrkovna a Odra u Starého Bohumína), ve středu za šera na Slezské Hartě.

Vzhledem k tomu, že Nizozemci mají půjčeny suché (nepromokavé) obleky z českého hasičského kontejneru, lze je rozlišit o hasičů z HZS MSK snad jen podle řeči. Britové mají nepromokavé obleky do oranžova.

Činnosti na divoké vodě a na přilehlé řece Opavě:

1. Sjezd a slalom na raftu.
2. Pokusy o zdolání divoké vody proti proudu.
3. Zkouška „plavání“ jednotlivců v divoké vodě, aby zjistili, jak se divoká voda chová.
4. Záchrana osob z vody záchranářem na laně.
5. Záchrana osoby z vody lanem se zátěží na konci (koulí).
6. Řízená nehoda (otočení raftu) a nasednutí zpět tak, že jeden z hasičů-vodních záchranářů vyleze nahoru na dno raftu a převrátí se s raftem na záda, když se jej na druhé straně drží další dva hasiči.

Mezinárodní cvičení WSAR (water search and rescue), které má mj. vytvořit společné podmínky pro evropské vodní záchranáře v případě pomoci druhé zemi, je pod patronací EU. Podobný postup je v případě týmů USAR (urban search and rescue), které se zaměřují na záchranu osob po zemětřeseních a závalech.

Mgr. Petr Kůdela
HZS Moravskoslezského kraje
tiskový mluvčí


-miw-

Sdílet