Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Den požární prevence a ochrany měl velký ohlas

Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje ve spolupráci s SDH Chrudim a městem Chrudim uskutečnil dnes, 17. června, Den požární prevence a ochrany obyvatelstva. Celá akce, která se konala na Resselově náměstí v Chrudimi byla pod záštitou starosty města Chrudimi Mgr. Jana Čechlovského.

V oblasti požární prevence příslušníci odboru prevence podávali návštěvníkům informace o základních povinnostech na úseku požární ochrany, zaměřovali se zejména na problematiku instalací hlásičů požárů a přenosných hasicích přístrojů. Hasiči po celý den doporučovali lidem, kteří zavítali na náměstí, jak se chovat, aby nedocházelo k požárům, zejména v domácnostech.

V oblasti ochrany obyvatelstva a krizového řízení byl předveden kontejner nouzového přežití se stanem pro nouzové přežití 50 lidí. Každý návštěvník měl možnost vyzkoušet si poskytnutí první pomoci, představen byl systém varování a vyrozumění obyvatelstva. Nechyběla ukázka prostředků individuální ochrany a z Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč byla k vidění i mobilní chemická laboratoř.

Atraktivní podívanou pro přítomné byla ukázka simulované dopravní nehody. Vyproštění zraněné osoby z havarovaného automobilu předvedli profesionální hasiči ze stanice Chrudim.

Pro děti byly připraveny soutěže s hasičskou tematikou. Jednalo se zejména o vědomostní testy k problematice požární ochrany. Pro menší děti byly připraveny hasičské omalovánky s radami, jak se chovat při mimořádné události, děti si vyzkoušely také dovednostní soutěže, například jakou mají přesnost při shazování plechovek požární hadicí či hodu kroužků. Velký zájem byl i o hru, kdy se lovily plameny udicí. Děti po absolvování soutěží odcházely s malými dárečky a sladkostmi.

Na atraktivnosti této akce přispěly i ukázky hašení vodním hasicím přístrojem a práškovým hasicím přístrojem. Do hašení se pod dohledem hasičů pustily i děti, které se účastnily tohoto dne. Na vlastní kůži si tak vyzkoušely a nakonec i potvrdily, že hašení pomocí hasicího přístroje malého požáru není žádný problém.

Požární útok bravurně předvedli mladí dobrovolní hasiči z Chrudimi a dále se představily děti z tzv. přípravky, tedy děti od 2 do 6 let z Břehů pod vedením Františka Rambouska. Velkou atrakcí byl nafukovací skákací hrad zapůjčený firmou Požární bezpečnost.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje 

-miw-

Sdílet