Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Firma Moto-Truck poprvé dodala hasičskou Scanii, nový zářivě červený vůz budou využívat hasiči ze Starého Jičína

Do Starého Jičína dorazila nová cisternová automobilová stříkačka Scania. Poprvé dodala automobil na tomto podvozku firma MOTO-TRUCK CZ. S financováním zářivě červené cisterny za 6 266 106 korun včetně DPH pomohla Česká kancelář pojistitelů z Fondu zábrany škod.

Podvozek

Pro stavbu cisterny bylo použito dvounápravové šasi Scania P440 B4×4HZ řady XT. O pohon se stará řadový šestiválec DC 13 o objemu 12,7 dm³ a výkonu 324 kW. Maximální točivý moment agregátu je 2 300 Nm v rozsahu 1 000 – 1 300 otáček za minutu. Motor splňuje emisní normu Euro 5.

Pohon předních kol je připojitelný, diferenciály obou náprav jsou vybaveny uzávěrkou.

Převodovka je samozřejmě automatizovaná se systémem Opticruise ve verzi bez spojkového pedálu, nechybí hydrodynamický retardér.

Šestimístná kabina CrewCab CP28L je vybavena 3kW nezávislým naftovým topením. V opěradlech druhé řady sedadel jsou uchycený přetlakové dýchací přístroje a trojice náhradních tlakových lahví, zbylé dva přístroje jsou mezi sedadlem velitele a řidiče.

Ve čtyřech dobíjecích úchytech jsou uložen ruční svítilny, pod druhou řadou sedadel je šuplík pro drobné příslušenství. Páteřová deska je uchycena pod policí ve střední horní části kabiny.

V dosahu velitele je držák pro výjezdový tablet, v zorném poli řidiče pak panel pro monitorování stavu nástavby a displej couvací kamery.

CAS je vybavena zařízením MTtronic pro vzdálený datový dozor. V případě poruchy je tak technik společnosti MOTO-TRUCK CZ schopen provést diagnostiku bez nutnosti fyzického přístupu k vozu. Monitoring veškerých dat o vozidle, jako je stav čerpadla, nástavby, osvětlení, provozních dat podvozku, či chybových hlášení, je tak možné provádět přímo z výrobního závodu.

Na levém boku kabiny je sdružená zásuvka Rettbox-air pro doplňování tlakového vzduchu, dobíjení a konzervaci akumulátorů. Zásuvka se po nastartování vozidla samočinně odpojí.

Pro spojení slouží digitální vozidlový terminál TPM 700 s AVL. Světelné výstražné zařízení je modročervené kombinace, kromě rampy a zadních světel ho doplňují přídavná světla na nárazníku, na bocích za kabinou a ve sváděcí aleji v zadní části automobilu.

V přední části vozu je uchycen elektrický lanový naviják s tažnou silou 50 kN a jištěním proti přetížení.

Podvozek je chráněn před sálavým teplem speciálními návleky a tryskami, dlouhodobě tak odolá teplotám do 200 °C, po dobu 15 minut až 1 000 °C. Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 750 mm.

Nástavba

Karoserie je vyrobena jako skeletová konstrukce z uzavřených profilů z nerezavějící oceli spojených svařováním, namontovaných na rámu podvozku pomocí pružin a šroubů. Vnější plášť je vyroben z hliníkového plechu a kompozitních překryvů spojených s rámem lepením a nýtováním. Vnitřní plášť je z hliníkového plechu připevněného k rámu nýty.

Většina úchytných a úložných prvků v nástavbě je vyrobena z plastu s vysokou životností. Pod zadními roletami jsou výklopné stupačky.

Mezi kabinou a nástavbou je uchycen pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár se dvěma 24V LED světlomety o celkovém světelném toku 20 000 lumenů. Stožár je napájen z podvozkové části vozu, ovladač je uložen v levé přední roletě. Nechybí funkce samočinného složení do přepravní polohy a to i po uvolnění parkovací brzdy.

Bezprostřední okolí nástavby je osvětleno LED světlomety zapuštěnými do obou boků zadní části, nad nimi je navíc v celé délce LED lišta.

Nádrž na hasivo je tvořena nádrží na vodu a pěnidlo, vyrobena je z vrstveného polypropylenu. Scania uveze 4 000 litrů vody a 240 litrů pěnidla. Aktuální stav hasiva v nádrži signalizují LED stavoznaky na obou bocích nástavby mezi roletkami

Čerpací zařízení HMT 24/10–4/40 ze slitin hliníku dosahuje jmenovitého výkonu 2 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů. Pěnotvorné přiměšovací zařízení je vybaveno ručně nastavitelnou regulací.

V pravé zadní schráně je výsuvné plato pro základní očistu posádky – nechybí u něj ofukovací pistole, voda, mýdlo a papírové ručníky.

Na horní pochozí plošině nástavby je dvojice hliníkových schrán pro rozměrné příslušenství.

Sdílet