Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V obci Želatovice na Přerovsku zasahovali hasiči u požáru rodinného domu s přístavbou

V obci Želatovice na Přerovsku zasahovali hasiči v pondělí 27. dubna 2021 večer u požáru rodinného domu s přístavbou. Požár byl nahlášen na krajské operační a informační středisko ve 20.20 s tím, že oznamovatel popsal, že zpod střechy rodinného domu jde černý kouř.

K události byly vyslány jednotky z prvního stupně požárního poplachu.

Po dojezdu prvních jednotek a průzkumu místa zásahu bylo potvrzeno, že z půdního prostoru vychází hustý černý dým. Následně došlo k rychlému rozvoji požáru a bylo nutné okamžitě nasadit 4 útočné proudy.

Systematicky jsme prováděli termokamerou průzkum. Hašení komplikovalo množství uskladněných pneumatik a přítomnost propan-butanových lahví, které se hasičům podařilo bezpečně z objektu vynést. Z přístavby jsme také zachránili slepice a králíky.

Požár jsme následně lokalizovali a díky rychlé a efektivní spolupráci profesionálních a dobrovolných jednotek bylo zabráněno jeho šíření na okolní nemovitosti. Při zásahu jsme využili také výškovou techniku, díky niž jsme rozebrali střechu a vyhledali tak i skrytá ohniska hoření. Požár byl zcela zlikvidován ve 23 hodin. Událost se obešla bez zranění osob.

Na místě zasahovalo celkově 5 jednotek, z toho profesionální ze stanice Přerov a SŽ Přerov a jednotky SDH Želatovice, Přerov a Radslavice. Příčinu požáru nyní zjišťuje náš vyšetřovatel ve spolupráci s PČR. Škoda je předběžně vyčíslena na 80 tisíc korun.

Radek Buryánek
HZS Olomouckého kraje
Sdílet