Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lezci trénovali záchranu osob ze skal a pomocí vrtulníku

Hasiči – specialisté pro práci nad volnou hloubkou a ve výšce z Pardubického kraje v těchto dnech nacvičovali s leteckými záchranáři HZS Středočeského kraje a posádkou vrtulníku Policie ČR záchranné metody pomocí navijáku vrtulníku. Pro svůj trénink si tentokrát vybrali lokalitu Studnice, Drážník a vyhlídku na Pasecké skále.

Hasiči – specialisté pro práci nad volnou hloubkou a ve výšce z Pardubického kraje v těchto dnech nacvičovali s leteckými záchranáři HZS Středočeského kraje a posádkou vrtulníku Policie ČR záchranné metody pomocí navijáku vrtulníku. Pro svůj trénink si tentokrát vybrali lokalitu Studnice, Drážník a vyhlídku na Pasecké skále.

Výcvik byl zaměřen na spolupráci lezeckých skupin a leteckých záchranářů při vyprošťování a záchraně osob v exponovaném skalním terénu a na konstrukcích,“ přiblížil cíle výcviku lezecký instruktor Radek Svoboda.

Cílem dvoudenního cvičení, kterého se zúčastnili hasiči lezci z celého Pardubického kraje, byly zejména způsoby komunikace, příprava transportované osoby a součinnost s leteckým záchranářem na místě předávání. „Podobný výcvik jsme připravili již potřetí. Proto jsme se dohodli s vedoucím leteckých záchranářů HZS Středočeského kraje Václavem Richtrem, že v rámci výcviku pro ztížení umístíme dvě osoby do skalní stěny, dvě na skalní vyhlídku a dvě na dráty vysokého napětí. Ty mohly být záchranáři naostro odřezávány. Byla to příprava na možné reálné situace vznikající při dnešních adrenalinových sportech. Výkon posádky vrtulníku a všech záchranářů byl perfektní. Rád bych jim touto cestou poděkoval, včetně všech, kteří se na přípravě podíleli.“ uzavřel Radek Svoboda.

Info: por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-wap-

Sdílet