Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

XV. ročník memoriálu F. Fraita v Provodově u Zlína

Na počest hasiče a velkého sportovce Františka Fraita, který tragicky zahynul, byl znovu uspořádán v okolí Provodova již 15. ročník soutěže sportovních dvojic. Ani v letošním ročníku nebyl pokořen traťový rekord z roku 2007, který vytvořil tým ve složení Petr Teslík a Tomáš Petreček „neuvěřitelným“ časem 57,43 min.

Pořadatelé soutěžícím znovu připravili téměř 5 km běhu těžkým terénem s prvky lezeckého výcviku a 10 km jízdy na kole. V běžecké části museli sportovci vylézt na skalní stěnu, slanit do kamenolomu a překonat hluboký příkop pomocí lezeckého traverzu. V jízdě na kole pak závodníci bojovali především s velkým převýšením, překonáním kostelních schodů, fyzickým vyčerpáním a závěrečným stoupáním do cíle. V dnešním velkém horku to bylo mimořádně těžké.

V náročných podmínkách se na start postavilo celkem dvaadvacet týmů z řad profesionálních i dobrovolných hasičů a dalších složek záchranářů. Čelo závodu bylo i letos překvapivě hodně vyrovnané, přesto dělilo vítěze od posledního v cíli více než třicet minut. Během závodu došlo jen k několika drobnějším povrchovým zraněním, na která byla připravena stálá posádka zdravotnické záchranné služby ze Zlína. Na letošní start se postavil také teprve šestnáctiletý mladík, který vytvořil tým se svým otcem, profesionálním hasičem, a oba závod zvládli.

V cíli se znovu mohl radoval každý, ale nejvyšší příčku nakonec zaslouženě vybojovali hasiči soutěžící za HZS Moravskoslezského kraje Petr Teslík a Tomáš Petreček, kteří obhájili loňské prvenství. Ti se také jako jediní dnes i v celé historii soutěže dostali znovu pod hranici jedné hodiny. S časem těsně se blížícím rekordu tratě nakonec proběhli cílem v 59,27 min. po startu. Pro tento tým borců je to již čtvrté celkové vítězství, které jim patří za roky – 2005, 2007, 2009 a 2010. Takovou úspěšností se zatím nemůže chlubit žádný jiný tým.

Na druhém místě skončili borci z týmu Fifejdy-Zábřeh, kterým se stopka zastavila na fantastickém čase 1:01,00 hod. Na třetím místě skončili naši sportovci z Valašského Meziříčí II. kteří zastavili čas na 1:09,07 hod.

I tento rok se na start postavil tým hasičů z HZS Pardubického kraje, ÚO Ústí nad Orlicí, který svým součtem věku u startujících dosáhl počtu 100 let !!!!. Za jejich umístění a výkon byli oceněni zvláštní prémií – pamětním trikem. Jejich stále se zlepšující časy dávají tušit, že za nějakých deset let mohou ohrozit i borce na bedně… :)))

Děkujeme pořadatelům za skvěle připravenou soutěž a sponzorům za jejich podporu.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-miw-

Sdílet
Přiložené soubory
vysledky_271.pdf zobrazit online PDF 24 kB